Vad jag önskar att någon sa till mig INNAN jag blev legitimerad sjuksköterska (2023)

Vad jag önskar att någon sa till mig INNAN jag blev legitimerad sjuksköterska (1)

Att hoppa in i något nytt är skrämmande när du inte har alla fakta. Det är precis därför det är så utmanande att välja karriär. Det är inte så att du bara kan tillbringa några år i skolan, prova ett jobb en stund och hoppa till ett annat om du inte gillar det - ja, åtminstone inte utan mer utbildning och träning.

Att bli legitimerad sjuksköterska (RN) är inte annorlunda. Vi tror alla att vi vet vad en RN gör, baserat på TV-program eller våra verkliga interaktioner på sjukhus eller läkarmottagningar. Men vad händer bakom kulisserna? Är sjuksköterskeskolan värt det när du väl är på andra sidan?

Hur är det att vara sjuksköterska? Det är inte lätt att få en tydlig bild av den här karriären utan att prata med dem som har gått promenaden. Så för att hjälpa, samlade vi upp sjuksköterskeexperter för att berätta vad de önskar att de hade vetat INNAN de blev en RN.

Läs deras råd och ta reda på några lärdomar de lärde sig på vägen.

Få dina frågor om sjuksköterskeskola besvarade på en sjuksköterskeinformationssession

Boka din plats

Jag önskar att någon sa till mig...

1. Hur mycket kritiskt tänkande sjuksköterskor gör

"Det som förvånade mig mest när jag började arbeta som RN är graden av autonomi som du upplever – även som nyutexaminerad sjuksköterska", säger Sarah Pruitt, RN och chef för klinisk verksamhet påAdvocate Christ Medical Center. "Många tror felaktigt att sjuksköterskor är där för att följa alla order som läkarna ger oss. Samtidigt som vi gör det måste sjuksköterskor också noggrant bedöma en patient eller situation, kritiskt tänka och sedan genomföra vårdplanen.”

Denna färdighet är så viktig attBureau of Labor Statistics(BLS) lyfter fram kritiskt tänkande som den viktigaste färdigheten som RN behöver för jobbet.1"Du kommer förmodligen att känna dig oförberedd, men kommer snart att inse att du faktiskt vet mer än du tror att du gör," säger Pruitt.

(Video) 4 Things I Wish I Would Have Known Before Starting Nursing School

2. Du kan hitta dagpass — även som ny sjuksköterska

"Jag förleddes att tro att alla var tvungna att lägga ner sin tid på nattskift innan de kunde arbeta på dagar", säger Brittney Wilson, BSN, RN och VD förDen nördiga sjuksköterskan. "Men så var det bara inte."

Även om specifika anställningssituationer kommer att variera beroende på plats, finns det ingen regel mot att nya sjuksköterskor hittar sina idealiska skift så snart de börjar.

"Många lokala sjukhus accepterar också nyutexaminerade i specialitets- och kritiskvårdsroller, vilket var något som jag förleddes att tro inte var vanlig praxis", säger Wilson.

3. Sjukhusjobb är konkurrenskraftiga

Medan vissa sjuksköterskor kan hitta arbete omedelbart på sjukhus, kommer andra att behövavidga sina vyertill andra sjukvårdsinrättningar.

"Jag visste inte att det skulle vara så svårt att hitta ett jobb som ny examen", säger Ciji West, RN. West säger att folk pratade omsjuksköterskebristenmed det allmänna intrycket att det skulle vara lätt att få jobb. "Det finns verkligen en sjuksköterskebrist, men de flesta sjukhus har residensprogram som bara tar emot ett visst antal nyutexaminerade."

När du är helt nyutexaminerad, håll ditt sinne öppet för alla typer av jobb för att få den erfarenhet som ger dig fler möjligheter.

"Om du inte kan komma in på sjukhuset direkt, överväg andra faciliteter," säger West. "Du kanske till och med upptäcker att du får mer betalt."

4. Vissa upplevelser är viktigare än andra för akuten

Om du älskar akutvård och vill arbeta på ett sjukhus finns det sätt att bli mer konkurrenskraftig för dessa positioner. "Jag önskar att jag hade vetat att jag behövde erfarenhet av medicinsk kirurgisk omvårdnad innan jag specialiserade mig på något som akutmottagningen", säger Mary Sweeney, RN, BSN, CEN, ONN-CG och medicinsk konsult vidMamma älskar bäst. "Jag hade varit tekniker på akuten under hela sjuksköterskeskolan och var desperat efter att bli akutsjuksköterska."

Med/surg omvårdnad erbjuder den perfekta grunden att bygga på för akuta situationer, förklarar Sweeney. "Du måste utveckla det där "sjätte" sinnet som talar om för dig när en patient kommer att gå nerför, även när deras vitala tecken säger att de mår bra."

"Jag rekommenderar alltid att nyutexaminerade sjuksköterskor skaffar sig minst ett års allmän medicinsk omvårdnadserfarenhet innan de går in i akut- och akutvård."

(Video) Psychic Phenomena: The Mystery of Levitation, the ‘Dark Psyche’, UFOs, & more w/ Michael Grosso, PhD

5. Att bevittna patientens lidande är aldrig lätt

Även om du aldrig har känt dig bråkig vid åsynen av blod eller skador, kan det vara mycket mindre kliniskt än du tror att se människor som har ont. "Jag önskar att jag visste hur svårt det skulle bli att se människor lida av fysisk, mental och känslomässig smärta", säger Jeanne Dockins, RN, BSN och CNOR.

Tänk på din specialitet med omsorg och fundera över hur du kommer att reagera när dina patienter har ont eller hanterar sorg. Vissa typer av sjuksköterskor kommer att hantera allvarligare hälsoproblem på sina skift än andra.

"Som operationssköterska i över 30 år såg jag några fruktansvärda trauman som påverkade mig djupt. Vissa saker kan du aldrig se, säger Dockins.

6. Hur fulla dina skift kommer att bli

"Sjuksköterskor har så många olika ansvarsområden och uppgifter att de ständigt prioriterar," säger Dockins. "Sjuksköterska är ett av de mest krävande yrkena, men belöningarna är obeskrivliga."

Även om du kanske har skift där till och med att varga ner en granolabar känns som en lyx, gör det inneboende värdet i att ta hand om människor kaoset värt det. "Under åren har jag samlat tusentals vinjetter av kärlek, vänlighet och medkänsla. Dessa minnen är för alltid etsade i mitt hjärtas minnen. Belöningen av att vara sjuksköterska är ovärderlig."

7. Hur fäst du kommer att bli till dina patienter

Trots allt omvälvande har sjuksköterskor fortfarande tid att bli förtjusta i de människor de bryr sig om.

"Innan jag blev en RN visste jag inte hur fäst du faktiskt blir till dina patienter och deras familjer," säger Pruitt. "Dag ut och dag in tar du hand om så många olika patienter, men det kommer att finnas speciella som gör ett intryck på ditt hjärta."

Pruitt säger att det kan vara svårt att säga adjö till dessa patienter.

"Men att vara sjuksköterska betyder att du vet att du gjort skillnad i deras liv, oavsett hur stor eller liten."

8. Hur du sparar dina ben

"Jag önskar att jag hade känt till kompressionsstrumpor," säger West. Sjuksköterskor tillbringar så mycket tid på fötterna att det är viktigt att göra smarta klädval. "Söta skor är bra, men kompressionsstrumpor är det som kommer att rädda dina fötter och ben. När jag upptäckte dem försvann min fot-, ben- och knävärk. Och ingen lägger märke till dem under dina byxor!”

(Video) ‼️Will I Go To Hell Because I Am A CATHOLIC CHRISTIAN? #otmfdawah

Det kan verka som en liten sak, men ta det till hjärtat och prioritera komforten när du väljer skor – din kropp kommer att tacka dig.

9. Att sköterskor verkligen äter sina ungar

Detta uttryck hänvisar till entyp av mobbningi sjuksköterskevärlden där äldre, mer etablerade sjuksköterskor behandlar sina nyanställda dåligt, bara för att de är nyrekryterade. Även om du verkligen hoppas att det inte händer dig, har Wilson upplevt denna trend och råder nya sjuksköterskor att vara redo, för säkerhets skull.

"Det finns färdigheter du kan lära dig för att förhindra att bli ett offer," säger Wilson.

Se till att du förstår dina rättigheter som professionell och stå ut med övergrepp på arbetsplatsen. Nya sjuksköterskor vill naturligtvis göra ett gott intryck och komma överens i sina första jobb, men vissa beteenden är aldrig okej. Wilson erbjuder en bra artikel omresurser och strategierför hur man står upp för sig själv.

Sweeney uppmuntrar sjuksköterskor att vara redo, men också att inte göra detförväntamobbningsbeteende från sina kollegor. "Det finns ofta en känsla av att mer erfarna sjuksköterskor äter sina ungar så att säga. Även om det händer, oftare än inte, är erfarna sjuksköterskor villiga och kan hjälpa till att vägleda nya sjuksköterskor när de har det kämpigt."

Nya sjuksköterskor kan ofta behöva stöd från mer erfarna sjuksköterskor och Sweeney framhåller att de gärna ska be om hjälp. Alla har varit de helt nya sjuksköterskorna någon gång.

10. Hur lätt det är att glömma sig själv

En uppoffrande inställning är en av sjuksköterskeyrkets största styrkor, men det kan också vara till nackdel.

"Folk förstår inte att sjuksköterskor offrar att äta och gå på toaletten för att få jobbet gjort", säger West och tillägger att sjuksköterskor ibland kan offra till den grad att de skadar sin egen hälsa.

West betonar vikten av passion inom omvårdnad. "Utbrändhet är verklig. Jag har verkligen upplevt det och ville sluta amma helt.” West säger att ett perspektiv på hur omvårdnad har betydelse för din passion eller syfte kommer att hjälpa dig att hålla fast vid det i svåra tider. Det, och utrusta dig med starkvårdande egenvårdsvanorför att se till att du inte offra din hälsa.

"Vi tar på oss mycket, och det är viktigt att hålla dig själv jordad och ta hand om dig själv," säger West.

(Video) Live: Ställ dina frågor till sjuksköterske- och läkarstudenter

11. Hur kapabel du kan vara under press

"Det enda som verkligen förvånade mig med livet som sjuksköterska var hur bra jag arbetade under press", säger Sweeney. "Sjuksköterska är inte ett lätt yrke - det kräver både fysisk och mental uthållighet för att klara de 14-timmarsskiften."

Om du älskar det arbete du gör och tror på vilken inverkan det gör på varje patients liv, kan du finna att du trivs även i en virvelvind av aktivitet. "Jag förvånade mig själv med hur mycket jag kunde åstadkomma i det organiserade kaoset som akuten utstrålade, samtidigt som jag förblir lugn."

12. Hur många sätt finns det att vara sjuksköterska

"De flesta människor tror att att vara sjuksköterska innebär att bära scrubs, börja IV och ta hand om patienter direkt vid sängen," säger Wilson. ”Men sjuksköterskor arbetar i så många olika roller med varierande ansvarsnivå. Från chefer till mjukvarukonsulter till professionella bloggare, det finns inget sätt att vara sjuksköterska."

När du börjar din karriär kanske du föreställer dig en väg för dig själv, men dina färdigheter och önskningar kan leda dig i olika riktningar när du går. Sjuksköterskor arbetar imånga olika branscheroch inställningar. "Du kommer aldrig att bli uttråkad", säger Wilson. "Du kommer att ha obegränsad potential för uppfyllelse."

Är du redo att bli en RN?

Om du har frågatska jag bli sjuksköterska?du vet precis hur många faktorer som spelar in i karriärbeslutet. Dessa insikter från sjuksköterskor kan illustrera vad det egentligen innebär att bli en RN. Tror du att det är jobbet för dig?

"Kom ihåg att du kommer att ha några mycket utmanande dagar både i sjuksköterskeskolan och som sjuksköterska," säger Pruitt. "Men det är allt värt det! Omvårdnad är ett kall. Du ser människor som absolut lägsta och har förmånen att hjälpa dem. Det krävs en speciell person för att vara sjuksköterska.”

Är det svårt att bli sjuksköterska? Om du har tittat på sjuksköterskebehörighet eller funderat på vägen till att bli en RN, kan du tycka att alla olika nivåer av omvårdnad (och deras erforderliga utbildningar) är förvirrande. Oroa dig inte, alla dessa alternativ gör omvårdnad till en av de mer anpassningsbara utbildningarna där ute! Kolla upp "En nybörjarguide för att förstå nivåerna av sjuksköterskebehörighet” för att lära dig mer om utbildningsvägar du kan ta. Eller, om du är redo att börja på vägen till att bli legitimerad sjuksköterska, besökSidan för Professionell sjuksköterskeprogram.

Bureau of Labor Statistics, U.S. Department of Labor, Occupational Outlook Handbook, [tillgänglig april 2020] www.bls.gov/ooh/. Informationen representerar nationella genomsnittliga data för de listade yrkena och inkluderar arbetare på alla utbildnings- och erfarenhetsnivåer. Dessa uppgifter representerar inte ingångslöner. Anställningsvillkoren i ditt område kan variera.).

REDAKTÖRENS ANMÄRKNING: Denna artikel publicerades ursprungligen i augusti 2014. Den har sedan dess uppdaterats.

(Video) The PHENOMENON BRUNO GROENING – documentary film – PART 3

FAQs

Vilka egenskaper behöver en sjuksköterska? ›

Några egenskaper som nämns är att sjuksköterskan bör vara lyhörd, respektfull, noggrann, självständig, ha en klinisk blick samt ha ett öppet tankesätt för alla individers olika värderingar och trosuppfattningar, även om det går emot de egna.

Varför jag blev sjuksköterska? ›

Sjuksköterska är ett spännande yrke, med bredd och många valmöjligheter. Man kan jobba med så många olika saker, och det finns gott om möjlighet att vidareutbilda sig. — Just nu studerar jag till barnmorska och det känns fantastiskt att få specialisera sig inom kvinnosjukvård som jag brinner för.

Varför valde du att bli sjuksköterska? ›

Den vanligaste orsaken till valet var att få en möjlighet att vidareutbilda sig inom sjuksköterskeyrket och för de studenter som har arbetat inom sjukvården valde utbildningen för att vidareutbilda sig till sjuksköterska.

Kan man jobba som sjuksköterska utan legitimation? ›

Om du blir erbjuden anställning innan du fått din legitimation. För att bli anställd som sjuksköterska, biomedicinsk analytiker, barnmorska eller röntgensjuksköterska måste man ha legitimation. Tänk på att titta noggrant på vad som står i anställningsavtalet om du skriver på innan du fått din legitimation.

Vilken typ av sjuksköterska tjänar mest? ›

Det är många som undrar inom vilken specialisering sjuksköterskors löner är högst. Idag tjänar Intensivvårdssjuksköterskor mest, 44 600 kr/månad, följt av Anestesisjuksköterskor, 43 100 kr/månad, och Operationssjuksköterskor, 43 000 kr/månad.

Vad får en nyexaminerad sjuksköterska? ›

Lönen för grundutbildade sjuksköterskor var år 2021 i genomsnitt 39 500 kr, lönen påverkas av kön ålder och region.

Vad är meriten för sjuksköterska? ›

Man kan få max 2,5 merit- poäng. Kurser i moderna språk, matematik och engelska kan ge meritpoäng och kallas meritkurser. För att en kurs ska ge meritpoäng måste man ha lägst betyg E i kursen.

Vad ska en sjuksköterska kunna? ›

Sjuksköterskor ska kunna informera patienter om olika behandlingsalternativ och om vilka vårdformer som finns tillgängliga, samt respektera patientens rätt till egna beslut och den egna journalen.

Vad innebär det att vara legitimerad sjuksköterska? ›

Det kan till exempel vara att skriva recept och remisser eller utföra vissa undersökningar och ingrepp. Socialstyrelsen bestämmer om rätten till legitimationer inom hälso- och sjukvården. När man har fått en legitimation kallas det för att vara legitimerad.

Varför vill du jobba som sjuksköterska? ›

Man upplever att det finns stor valfrihet och arbetsuppgifterna är varierande. Den ena dagen är aldrig den andra lik och det är nya utmaningar varje dag. Yrket är brett och ger möjlighet att jobba inom flera olika områden och på olika arbetsplatser. Många uttrycker att arbetet är flexibelt, stimulerande och givande.

Borde jag bli sjuksköterska? ›

Då kan sjuksköterska vara yrket för dig! Som sjuksköterska har du möjlighet att spela en viktig roll för dina patienter, ge dem den vård de behöver och ansvara för att medicinska behandlingar utförs rätt. Det är ett givande och spännande yrke där du får både träffa och hjälpa en mängd olika typer av människor.

Är det kul att vara sjuksköterska? ›

Alla är olika och upplever och tolkar saker på olika sätt. Jag tycker också att det är väldigt roligt att göra olika praktiska moment, som att sätta kateter, ta prover, assistera vid ingrepp, vara med och sätta gips eller suturera, alltså sy ihop sår.

Hur mycket kostar sjuksköterska legitimation? ›

Du som har svensk sjuksköterskeexamen ska ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Ansökningsavgiften är 870 kronor och handläggningstiden är cirka tre veckor. Din ansökan kan göras antingen digitalt eller via post och ska innehålla: Ditt examensbevis.

Hur kollar man om någon är legitimerad sjuksköterska? ›

Förfrågningar om enskilda personers behörighet görs via e-post till HOSP@socialstyrelsen.se eller via telefon.

Kan man validera till sjuksköterska? ›

Bedömning av reell kompetens/validering

Om du saknar formell behörighet, men anser att du på grund av andra meriter uppfyller behörighets-/förkunskapskraven, till exempel genom andra former av utbildning eller yrkeslivserfarenhet, har du möjlighet att ansöka om reell kompetens/validering.

Vad behöver en sjuksköterska kunna? ›

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2. Som legitimerad sjuksköterska ansvarar du för omvårdnad av människor med sjukdom eller ohälsa. Du leder planeringen av omvårdnadsinsatser i samråd med de patienter du möter.

Vad är sjuksköterskans kärnkompetens? ›

sex kärnkompetenserna en grund. Dessa sex är personcentrerad vård, samverkan i team, evidensbaserad vård, förbättringskunskap för kvalitetsutveckling, säker vård och informatik.

Vad som krävs för att bli sjuksköterska? ›

Om du vill jobba som sjuksköterska ska du studera sjuksköterskeprogrammet vid ett universitet eller en högskola. Grundutbildningen är tre år (180 högskolepoäng) och leder till en yrkesexamen och en kandidatexamen. Under sjuksköterskeprogrammet varvas teoretiska delar med verksamhetsförlagd utbildning, dvs.

Videos

1. Rättegången mot IS-kvinnan, Lina Ishaq | DEL 1
(RÄTTEGÅNGSAPPEN)
2. Sjogren's: The Second Most Common Cause of Dysautonomia
(Dysautonomia International)
3. Estetiska programmet - ES Media
(Kalmarsunds Gymnasieförbund)
4. Leslie Kean on David Grusch (UFO Whistleblower): Non-Human Intelligence, Recovered UFOs, UAP, & more
(Unravelling the Universe)
5. Eftersändning av Kunskapskrogen 4 mars 2021
(Faculty of Medicine Lund University)
6. Near-Death Experiences, Science, Philosophy, Mirror-Gazing, & Survival: Dr. Raymond Moody (PhD, MD)
(Unravelling the Universe)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated: 08/10/2023

Views: 6355

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.