Hur man ritar ett realistiskt öga | Förbättra ritningen (2023)

Det mänskliga ögats komplexitet och skönhet gör det till en av de mest populära och spännande sakerna att rita. Det finns bokstavligen miljontals olika sätt att rita ögon. Men om du vill förbättra dinritkunskaper och producera realistiska ritningarav ögon är en steg-för-steg-metod förmodligen bäst med en steg-för-steg-metod.

Hur man ritar ett realistiskt öga?För att dra ett realistiskt öga från direkt observation måste du följa steg för steg riktlinjerna nedan. Som är följande:

 • HurRita ett realistiskt ögonstegför steg
 • Rita ett öga i färgpenna
 • Rita ögat från sidan steg för steg
 • Hur man ritar ett par symmetriska ögon
 • Hur man ritar ett öga som gråter

Följande inlägg kommer att ge en detaljerad översikt över hur man ritar ett realistiskt öga steg för steg råd. Den kommer att ge dig detaljerade riktlinjer för hur du ritar de olika aspekterna av ögat och visar dig hur de kan kombineras för att producera mycket realistiska ritningar.

Hur man ritar ett realistiskt öga steg för steg

Hur man ritar ett realistiskt öga | Förbättra ritningen (1)

Förberedelse

Innan du börjar rita ögat föreslår jag att om du inte redan är medveten om de olika delarna av ögat, så ser du ett öga. Detta kommer att hjälpa dig att utveckla din kunskap om de olika delarna av ögat.

Ögats struktur

De väsentliga egenskaperna som utgör ögats struktur är följande. Du kommer att behöva bli bekant med dem.

 • Iris
 • Elev
 • Aptit
 • Konjunktiva
 • Övre ögonlocket
 • Nedre ögonlocket
 • karunkel

Rita ögat steg för steg från observation

För mitt första exempel kommer vi att dra ett öga framifrån. Detta är det bästa sättet att närma sig ritning från observation för första gången. Med en grundläggandeblyertsteckning, börja göra en grundläggande linjeteckning. Du kan sedan gå vidare till att lägga till värden för skuggning från mörkt till ljust.

Ögats proportioner

Konturen av ögat kan ritas på många sätt. För att börja rita två svagt ritade cirklar med en 4H-penna, en stor och en liten.

Den större cirkeln kommer att konturera ögongloben, och den mindre cirkeln kommer att representera iris och pupillen i mitten.

Hur man ritar ett realistiskt öga | Förbättra ritningen (2)
Hur man ritar ett realistiskt öga | Förbättra ritningen (3)

Hur man ritar ett öga steg för steg?

Om du är ny på att rita ögon, är ett steg för steg tillvägagångssätt det bästa tillvägagångssättet om du saknar erfarenhet. Grundformen är ramen i vilken grundkonturen av varje enskild funktion kommer att ritas in. Så fokusera på att få det rätt. Detta låter dig fokusera på de olika elementen som att applicera nyans och detaljer.

Rita iris och pupill

Iris bildar det färgade området på framsidan av ögat. Iris är en tunn cirkulär struktur som kontrollerar mängden ljus som kommer in i ögat genom pupillen.

Det enklaste sättet att rita iris är att rita en svagt cirkulär kontur med en HB-penna. Denna cirkel representerar iris och pupillen i mitten.

(Video) Hur man ritar ett realistiskt öga – Lätt lär dig teckna-video med svenska röstinstruktioner!

I detta skede av ritningen fokusera på att fastställa den primära formen av ögat med en linjär ritning.

Innan du går vidare med att lägga till flerdetalj på din ritning, se till att du skissar följande egenskaper hos ögat, iris, pupill och övre och nedre ögonlocken.

Nästa steg är att applicera ton på iris. Grundregeln här är att skugga ljus till mörkt, med början med kanterna på både pupillen och iris. Applicera snabbt områden med mellantonal nyans på iris. Du kommer att märka att vissa enskilda områden lämnas tomma för att möjliggöra reflektioner och höjdpunkterna som gör att ögat ser mer autentiskt ut.

När du är klar med att applicera nyans på iriskanterna kan du börja applicera detaljen, som består av fint ritade linjer ritade runt ögat i en medurs formation. Återigen kom ihåg att lämna utrymmen för dessa reflektioner och höjdpunkter.

När du lägger till och förfinar dessa sista detaljer, försök att återge krökningen av ögats lins. Detta kan uppnås med lätt böjda linjer.

Kom ihåg att lämna ett ljust utrymme där du kommer att kunna lägga till reflektionen eller en highlight på iris. Detta är ett effektivt sätt att

Applicera Shade på ögat

Som nämnts i föregående stycke, försök att återge ögats tredimensionella form. Detta gäller såväl ögonvitorna som iris.

Proffstips:Du kommer att märka att varje någorlunda framgångsrik ritning av ett öga kommer att innehålla subtila områden av skuggning i detta område. En ritning som inte inkluderar dessa tonområden kommer oundvikligen att se platt ut. Det är alltid en bra idé i detta skede att ta ett steg tillbaka och ta en lång titt på det du har ritat.

Använda enblandningsstubbför att hjälpa till att blanda de olika områdena av ton och skugga, och gå sedan tillbaka till den här delen av ritningen och lägg till mer detaljer om det behövs.

Hur man ritar ögonfransar

Ritningen av ögonfransarna är en av de delar av din teckning som antingen kommer att göra eller bryta den. Återigen när man ritar den här delen av ögat är det detviktigt att du fokuserar på hur du ritarögonfransarnas form och form.

För att uppnå den allra bästa ritningen måste du överväga mycket noggrant och utveckla din medvetenhet om märkena som du ritar eftersom det finns ett klart rätt och fel att tillämpa denna teknik.

För att börja se till att du har tillgång till en HB och 4B pennor, som är vässade till en fin punkt. Genom att rita med olika kvaliteter av hård och mjuk grafit kan du skapa en mängd olika märken och få din teckning att se mer autentisk ut.

Proffstips:Hur att du är beredd att rita ögonfransarna, börja med att rita en mycket fin böjd linje som leder bort från ögat. När du ritar dessa märken, rita oregelbundet, med fransarna pekade åt olika håll och ritade med lite olika intervall.

Fokusera på att uppnå rätt längd och form på ögonfransarna, om fransarna verkar för små kommer ögonen att se ut som proportioner.

(Video) Hur du ritar ett REALISTISK ÖGA - för nybörjare

Rita ögonbryn steg för steg

Till att börja, rita svagt konturerna av ögonbrynen ovanför området där du vill att ögonbrynen ska vara. Använd sedan en mjuk penna för att applicera på nyansen i formen, se till att du använder sidan av pennan.

Fortsätt med att lägga till detaljer genom att snabbt rita de individuella hårstråna. Du kan snabbt skissa för att ge intryck av hår eller rita varje hårstrå om du vill skapa en mer detaljerad ritning.

Rita ett realistiskt öga med färgpenna

När du har lärt dig att rita ett realistiskt öga med blyerts är det naturliga valet att rita medfärgpennor. Blanda medfärgpennor liknar pennagrafit genom att den gradvis kan skiktas från ljus till mörk.

Använd detta stegvisa tillvägagångssätt för att rita ett öga med en färgpenna

 • Rita konturerna.Tillämpa samma grundläggande principer som du använde under din förstarita, rita en grundläggandekonturskiss som inkluderar alla de olika delarna av ögat.
  Om dina första försök var småskala ritningsedan kanske överväga att rita i större skala.
 • Applicera färg på pupillen och iris.Fördelarna med att använda färgpennor är att du kan kombinera och skikta pigment gradvis genom att applicera en hög detaljnivå och färgdjup.
 • Börja med att ordna dina färger i ordning. Om du till exempel ritar ett blått öga, ta det ljusaste av blått och de mörkare nyanserna som lätt kan nås för att gradvis lagrafärg på din ritning. Dessa färger kan sedan läggas ovanpå varandra och blandas från ljust till mörkt.
 • Använd den ljusaste nyansen av blått och applicera skugga på kanterna av iris och pupillen. Syftet här är att förmedla det 3-dimensionella ögat, genom att noggrant återge skuggorna som skapas av irisens sammandragning.

Fortsätt att applicera fin detalj på din ritning

 • Fortsätt med att lägga till en mörkare nyans av blått ovanpå det första färglagret. När du bygger upp lagren av färg och ton runt iriskanten kommer det att börja verka mer realistiskt. För att förstärka detta ytterligare ett steg lägg till din mörkaste nyans av blått och lägg denna färg över dina första skuggor.
 • Proffstips:Övervägablanda de mörkare färgerna i din pall för att skapadin egen svarta. Om du är osäker på vilken nyans av svart du vill använda. Blanda blått och grönt främst om du använder dem i olika delar av din ritning.
 • Eleven.Pupillen representerar den centrala delen av ögat och förmodligen den mörkaste delen av din teckning. När man producerar engrafitritning, detta område ritas vanligtvis med en 4B eller 6B penna.
  Det finns två alternativ, använd först den svarta i ditt färgpennset. Eller alternativt, skikta en kombination av mörkare färger för att skapa en tät färgnyans. Möjliga kombinationer kan vara mörkblå, lila, röd i kombination ger en mörk nyans av färg i mitten av ögat. Det här kommer att bli braidé om du skapar en större ritning.
 • Övre och nedre ögonlock.För att lägga till en större känsla av form till din teckning fokusera på att lägga till mervärde till både de övre och nedre ögonlocken. Applicera ett lager av graderad färg över varje ögonlock.
 • Kom ihåg att behålla en liten highlight vid spetsen av varje ögonlock. Detta representerar kanten på ögonlocket där ögonfransarna kommer att dras.
 • Använd sedan avässad färgpennaatt dra ögonfransarna runt ögat. Kom ihåg att variera både intervallen och längden på varje enskild ögonfrans när du ritar den. Om ögonfransarna verkar korta kommer dragningen att verka ur proportion om de ser raka ut kommer teckningen att se konstgjord ut.

Hur man ritar ett öga från sidan

Om det är första gången du har försökt rita en sidovy av ögonen, är det lämpligt att denna uppgift utförs med blyerts. Detta gör att du kan skissa den primära formen av ögat.

Använd denna stegvisa guide för att rita sidan av ögat

Steg 1. Att börja rita en svagt tecknad oval

Den ovala konturen kommer att rama in alla de olika delarna av ögat.

Steg 2. Rita sedan en grundläggande triangel på höger sida av ögat

Detta gör att du kan skissera ett utrymme där du avser att se från sidan av iris och pupillen.

Steg 3. Fortsätt med att rita både övre och nedre ögonlocken

Båda ögonlocken är placerade ovanför och under triangeln som du först ritade. Rita ytterligare två linjer över och under triangeln, båda dessa linjer kommer att markera toppen och botten av ögonlocken.

Steg 4. Rita iris

Iris är i huvudsak en platt platta som observeras från sidan. Så rita det en sådan. Nu kommer det att behöva rita detta som en något utvidgning från att sticka ut från sidan av ögat.

Hur man ritar ett par symmetriska ögon

Många delar av den mänskliga formen kommer att involvera någon aspekt av symmetri. Ansiktets egenskaper är ett perfekt exempel på hur symmetri kan användas.

Använd följande stegvisa tillvägagångssätt för att rita ett par symmetriska ögon.

Steg 1. Börja med en horisontell linje ritad över ansiktet

För att börja rita en svagt ritad konstruktionslinje över sidan. Om du ritar ögonhöjd som en del av en större ritning, se till att linjen dras halvvägs ner på ovalen. Ett vanligt misstag är att dra ögonhöjden till hög.

Vissa grafitkonstnärer föredrar detrita ögonhöjden som en lätt böjd linje. Mer avanceradritmetoder när man ritar ansiktetoch huvudet som tittar i olika riktningar kommer att använda böjda linjer.

(Video) Hur man ritar ett ÖGA från sidan – Lätt video med röstinstruktioner på svenska!

Steg 2. Rita en mittlinje

Mittlinjen är ritad ge ansiktet en central punkt varifrån man kan rita ögonen.
Detta bör mätas över sidan och en punkt göras i ögonhöjd.

Mittlinjen kan användas som enreferenspunkt från vilken funktionerna kan dra.

Steg 3. Dela upp linjen i fem sektioner

Att rita och förbereda ansiktets underliggande form och proportioner är viktigt för att din ritning ska se korrekt ut.

Särskilt porträtt måste ritas i proportion om det rätta resultatet ska uppnås.

Steg 4. Rita konturen

Rita konturerna av ögonen i de skisserade sektionerna. Formen på ögonen ska ritas på de punkter som är markerade på mittlinjen. Gör en linjeteckning för att lägga till detaljer som iris, pupill och reflektionerna på ögat.

Lägg också till detaljerna i ögonlocken, ögonbrynen och ögonfransarna.

Steg 5. Applicera Detail på ögonen

Börja sedan, på samma sätt som att ha applicerat detaljer och skugga på ögonen i dina tidigare teckningar, att lägga till de fina detaljerna som ögonfransar och de fint tecknade ekrarna runt iris.

Steg 6. Applicera Shading på ögonen

Fortsätt med att lägga skugga till ögonen, börja med iris och pupill. Börja med att skugga iris och pupillen. Lägg till en mörk skugga längst upp på ögat. Plus, applicera en skugga runt kanterna på iris, kom ihåg att lämna ett tomt utrymme för alla utrymmen där du behöver lägga till reflektioner.

Proffstips:När du ritar ögonparet är det alltid en bra idé att rita båda ögonen tillsammans eller samtidigt, eftersom det ger teckningen en större känsla av kontinuitet.

Lär dig hur man ritar ett öga som gråter

Rita en oval

Börja igenritning av ögat genom att rita en grundläggande oval form där du föreställer digögat att vara. Det är också en bra idé att överväga storleken påritning du vill skapaäven i detta skede.

(Video) Hur man ritar en riktig realistisk näsa – Lätt lär dig teckna-video med svenska röstinstruktioner!

Skissa ut formen på ögat

Fortsätt med att rita två svaga linjer ovanför och under den ovala du har skisserat, dessa kommer att representera ögonlocken. Rita sedan irisen, se till att toppen av cirkeln ser ut som om den går under det övre ögonlocket, och att botten av irisen nuddar det nedre ögonlocket, detta kommer att få din teckning att se mer autentisk ut. Börja sedan rita markeringen och pupillen.

Lägg till fler detaljer på Iris

Proffstips.Börja först att rita dessa detaljer på din ritning och se till att markeringen överlappar pupillen. Detta är ett utmärkt sätt att lägga till kontrast till din teckning i ett senare skede. I det här skedet i bilden är det också en braidé att ritaen fin linje för att representera tjockleken på det övre ögonlocket.

Dra även i detta skede tårkanalen i ögonvrån mot näsområdet. I detta skede är det också en bra idé att ta en ordentlig titt på ritningen och ändra områden som inte verkar korrekta.

Börja rita ögonfransarna

Nästa steg är att börja rita individuella ögonfransar som ett ganska kraftigt märke. Som du ärritning med mjuk grafit, kan du variera styrkan och mörkret på de olika linjerna när du ritar fransarna. Det är avgörande i detta skede att rita korrekt och med självförtroende.

Du kan nu kontrollera att någon av linjerna du har ritat inte riktigt ser rätt ut, det är viktigt att ändra eller radera dem innan du går vidare med att lägga till fler detaljer till din ritning.

Proffstips: När du ritarögonfransar: Börja rita ögonfransarna med normalt penntryck och släpp vikten när du når slutet av ögonfransen. DeTricket är att ritasnabbt och med tillförsikt. Se till att ögonfransarna är böjda och ibland överlappar varandra.

Lägger till detalj till iris

Vid denna tidpunkt i ritningen är det dags att lägga till detaljer till iris. För att uppnå detta kommer dubehöver ritaen mängd streckade linjer, genomgående linjer och streck som ska böjas utåt från pupillens ytterkant.

Proffstips:För större ritningar måste du tillämpa en hög detaljnivå i form av linjer och märken som ritas på iris, för mindre ritningar kan detaljnivån vara mer generell. Det är också en bra idé i det här skedet av din ritning att verkligen fokusera på processen att titta på, och observera vill att det är du ritar.

Lägg till Shade till Iris

Fortsätt med att applicera nyans med sidan av en 4B-penna över märkena som du har ritat. Detta ska vara mellantonsskuggning, så se till att du inte trycker för hårt på pennan. Börja vid denna tidpunkt i ritningen att applicera en mellantonal över ögats övre del för att representera den gjutna skuggan som skapas av det övre ögonlocket.

Applicera ton på eleven

Ditt mål när du applicerar ton på pupillen bör vara att skapa ett område med platt intensiv ton som kommer att kontrastera med detaljerna i iris och de högdagrar som överlappar pupillen.

Proffstips:Använda ensuddgummiFör att lägga till extra högdagrar till irisen är dessa verktyg utmärkta för att skapa en kontrast mellan de ljusaste och mörkaste delarna av din teckning.

Fortsätt att lägga till skugga till din ritning

I detta skede i ritningen för att lägga till ton runt ögat. Målet här bör vara att applicera hela tonomfånget på bilden, inklusive ögonlocken och ögonbrynen.

Rita konturerna av en tår

Det är nu dags att lägga till en ljus kontur av tårarna över det nedre ögonlocket. Applicera ett område med ljus skuggning runt kanterna på revan. Framsteg i detta skede i ritningen drar vid en liten markering inuti droppen. Fortsätt med att lägga till ljus skuggning runt höjdpunkten tills du är nöjd med resultatet.

Dessutom kan du fortsätta att applicera toner och högdagrar med ett suddgummi tills du är nöjd med slutresultatet.

Ytterligare frågor

Hur man ritar realistiska ögon för nybörjare

Om du tycker att möjligheten att rita en mycket detaljerad ritning är skrämmande, kommer en steg-för-steg-strategi att utveckla ditt självförtroende för att rita ett realistiskt öga.

(Video) How to draw an eye / Hur man ritar ett öga

Se dessutom till att du förstår de grundläggande tumreglerna när du fastställer ögats konturer. Tänk noga på ditt sätt att rita de grundläggande funktionerna, som att använda en svag kontinuerlig linje, vikten av linjen du ritar med i början av din skiss.

Tänk också på storleken på iris och pupill när det gäller resten av ögat. Till exempel, om irisen är för liten kommer ritningen förmodligen att se konstgjord ut. Små skillnader kan göra stor skillnad för att uppnå det resultat du önskar.

Slutsats

Jag hoppas att du har njutit av mitt senaste inlägg om att rita ögat. Syftet var att ge nybörjaren några möjliga alternativ tillrita detta komplexa drag i ansiktet. Som med alla mina inlägg påimprovedrawing.comom du har något att tillägga angående detta inlägg får du gärna lämna en kommentar nedan.

FAQs

Hur man ritar ett realistiskt öga | Förbättra ritningen? ›

Här ser du steg för steg hur man ritar, tecknar och färglägger. Färgglatt med färgpennor och tuschpennor, lätt för vem som helst att lära sig. Allt är på svenska med fin musik i bakgrunden. Perfekt för när du ska sova eller bara vill slötitta på något annat än TV.

Hur gör man fina ögon? ›

En ögonfransböjare hjälper till att framhäva dina ögon maximalt. Böj ögonfransarna noga, i flera steg. Börja närmast rötterna och böj i små steg hela vägen ut till topparna, så att du får en snygg vinkel på fransarna. Försök komma åt så nära ögonen som möjligt för att få upp fransarna så mycket det går.

Vad gör ett ansikte vackert? ›

Avståndet mellan ögonen, liksom avståndet mellan ögon och mun är det avgörande faktorerna bakom vad vi betraktar som ett vackert ansikte. Det visar en studie som utförts vid University of California och University of Toronto.

Hur får man ett vackert ansikte? ›

Här är några tips på hur du får fin hy i ansiktet.
 1. Återfukta huden dagligen. ...
 2. Peela med en produkt som passar din hudtyp. ...
 3. Kosten. ...
 4. Livsstil. ...
 5. Skydda dig mot UV-strålar. ...
 6. Undvik att ta med fingrarna på ansiktet. ...
 7. Försök att hålla dig till samma tillverkare. ...
 8. Se till att tvätta huden varje dag.

Hur man ritar en elefant steg för steg? ›

Såhär tecknar du enkelt en elefant:
 1. Gör två cirklar.
 2. Fixa en snabel och öron till din elefant.
 3. Rita dit ben och betar.
 4. Sudda ut linjerna så att bara ytterkonturerna finns kvar. Rita dit ögon.
 5. Fyll i linjerna med en tuschpenna och sudda ut blyertsen.
 6. Färglägg din elefant så sin du tycker blir fint!

Hur man ritar en serie? ›

Då du har en idé till en serie, teckna den först fort och slarvigt i en skiss med streckgubbar i ett enkelt bildmanus. Bearbeta först handlingen och fundera över tex bildsnitt och uttryck och gör flera skisser tills historien i serien är färdigbearbetad. Först då börjar du teckna det hela mer detaljerat.

Hur får man rakt ansikte? ›

I den här artikeln
 1. STEG 1 Tvätta dig i ansiktet innan du rakar dig.
 2. STEG 2 Exfoliera för att avlägsna död hud.
 3. STEG 3 Återfukta din hud.
 4. STEG 4 Applicera rakgel.
 5. STEG 5 Raka dig med stadiga tag.
 6. STEG 6 Återfukta huden efter att du har rakat dig.

Hur man skuggar ett ansikte? ›

Var noga att skugga munnen rätt. Se till att göra mungiporna och munöppningen mörkskuggad. På överläppen faller det mindre ljus än på underläppen, beroende på att ljuset oftast kommer ovanifrån och överläppen är vinklad nedåt, vilket leder till att ljuset inte faller där.

Hur ritar man ett argt ansikte? ›

Man kan också tänka på att den undre kanten på ögat höjer sig i en liten båge då mungiporna ”knuffar upp” kinderna mot ögonen. I ett argt ansikte strävar allting mot mitten. Ögonbrynen dras ihop och ögonen blir smalare. När man ritar ett ledset ansikte kan man istället tänka sig att allt i ansiktet strävar nedåt.

Videos

1. HUR SKRIVAR EN OPTISK ILLUSION - realistisk ritning
(365 SKISSER)
2. HUR MAN RITAR ETT PORTRÄTT
(Malin arts)
3. Hur man snabbt lär sig måla ett realistiskt öga (digitalt)
(Tecknarkoden)
4. HUR SKRIVAR EN OPTISK ILLUSION - realistisk ritning
(365 SKISSER)
5. Hur man ritar en mun – Lätt lär dig teckna en mun, realistisk som i verkligheten (på svenska!)
(Teckna med Elise)
6. Hur man ritar realistiskt ANSIKTE & huvudform – Lätt video med svenska röstinstruktioner!
(Teckna med Elise)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated: 15/10/2023

Views: 6394

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.