Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (2023)

Känner du det? Den där lilla oförklarliga känslan i ditt hjärta?

Något uppmanar dig att ändra, att byta riktning, att följa din passion, att äntligen göra det du sattes här för att göra:

Skapa konst.

Ändå är du osäker för även om du alltid har älskat konst har du aldrig varit detden därbra på det. Du är orolig över utseendet som dina vänner kommer att ge dig när du berättar för dem att du avstår från traditionell konst, färger och penslar för att börja rita digitalt istället.

Är det värt det?

Det är det definitivt. Så du bestämmer dig för att lära dig skapa digital konst, men var börjar du?

Innehåll

 • 1. Skaffa en konstvärd dator
 • 2. Skaffa en ritplatta
  • En grafisk surfplatta
  • En skärmplatta
  • Allt-i-ett surfplattor
 • 3. Välj en programvara för digital konst för att skapa digital konst
  • Clip Studio Paint
  • Adobe Photoshop
  • Målarverktyg SAI
  • Corel målare
  • Autodesk Sketchbook
  • Medibang Paint Pro
 • 4. Lär dig din digitala målningsprogramvara
  • Canvas och dokument
  • Mjukvarugränssnittet
  • Andra sätt att rita i Photoshop
  • Tangentbordsgenvägar
  • Skikten
  • Borstar och suddgummi
  • Blanda färger
 • 5. Skapa en digital konstteckning i flera lager i Photoshop
 • Skapa ett digitalt konstmästerverk

1. Skaffa en konstvärd dator

Om du redan har en dator kan duträna på att ritadigital konst utan att köpa en. Din dator bör dock uppfylla vissa systemkrav för att arbeta med konstprogram.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (1)

Anta att din dator fryser och släpar — överväg att utöka minnet eller byta ut det.

4GB minne räcker för att klara grundläggande funktioner. Ett professionellt tillvägagångssätt skulle dock vara att skaffa en dator med minst 8 GB minne för utmärkt hastighet. Om du är osäker på vilken dator du ska köpa kan du välja enSurface Pro— en hybrid surfplatta.

Annars kan du använda smartphones och surfplattor för att skapa digitala ritningar, men deras teknologier är begränsade. De kan tvinga dig att hålla tillbaka din kreativitet eftersom de inte kommer att spegla detaljerna i varje slag.

Av den anledningen är ditt första steg att skaffa rätt dator.

2. Skaffa en ritplatta

Även om du kan lära dig att rita digitalt enbart med en dator, är det nästan omöjligt att vara en professionell konstnär utan enritplatta. En ritplatta låter dig utforska din kreativitet.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (2)

För det första ger det dig friheten att rita på en dator med en penna. Du kan rita på en dator som du skulle ha gjort med papper och penna – surfplattan är ditt papper och pennan är din penna. Detta löser problemet med att rita med en mus(vilket vanligtvis är jobbigt i konstnärslivet).

Det lönar sig dock att veta vad man ska leta efter när man handlar efter verktyg för att skapa digital konst. Du kan välja mellan tre kategorier av digitala målarplattor:

 • Grafiska surfplattor
 • Visa surfplattor
 • Allt-i-ett-tabletter

En grafisk surfplatta

Grafiska surfplattor är det billigaste av ritplattor och det bästa alternativet när du börjar med digital konst.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (3)

En grafisk surfplatta har två huvudkomponenter:

 • En pekplatta
 • En penna (digital penna)

Vissa avancerade modeller av surfplattor har knappar och rattar längs sidorna.

Medan grafiska surfplattor är det billigaste alternativet när man lär sig att skapa digitala konstverk, har de inga skärmar, och du behöver en bärbar dator eller bildskärm för att koppla in dem och se dina ritningar.

När du ritar på den här surfplattan med hjälp av pennan kan du styra din dator med musen som vanligt samtidigt som du ritar linjer på din surfplatta.

(Video) Skapa Hemsida 2021 - DEL 1 [Bygg din egna hemsida, steg för steg, med Wordpress & Loopia]

Om du väljer ett digitalt målarprogram som stöder penntryckskänslighet (som Photoshop) kan du skapa linjer som ändras i tjocklek och opacitet när du ritar.

De flesta digitala artister gillar grafiska surfplattor eftersom de är supernoggranna och reagerar bra på din hands tryck och rörelse. Det ger känslan av att rita på papper med hjälp av en penna.

Billiga ritplattorav denna typ kan kosta mindre än $100, vilket gör det till det mest prisvärda alternativet.

En skärmplatta

En skärmplatta fungerar som en grafisk surfplatta i digital konstritning, men den har en inbyggd skärm. Du kan rita direkt på skärmen, vilket är mer intuitivt, särskilt när du är van att måla på papper eller duk.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (4)

Du kan rita medan du tittar in i din hand som du brukar göra när du ritar traditionellt.

Denna synlighet gör installationen av digital konst snabbare eftersom allt finns i en arbetsyta. Detta hjälper dig att uppnå ett snabbare arbetsflöde.

Priset på en skärmplatta är dock högre än en grafisk surfplatta.

Dessutom är det vanligt att färgglittrar på skärmplattor på grund av övertryck på skärmen. Skärmförsämring över tid kan också orsaka detta. Färgglimt är en obehaglig upplevelse när man ritar med en surfplatta.

Dessutom är skärmplattor mindre hållbara än grafiska surfplattor. Deras pekskärmar är ömtåligare än tryckkänsliga ritytor.

Liksom den grafiska surfplattan behöver du dock fortfarande en dator för att köra programvara för digital målning.

Allt-i-ett surfplattor

Allt-i-ett-alternativ inkluderar populära surfplattor somApple iPad Pro,Microsoft Surface Pro, ochAndroid surfplattor. Deras stora fördel är att du inte behöver en extra dator för att ansluta din surfplatta till. Installera bara ett digitalt ritprogram för surfplattor och måla sedan direkt på skärmen.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (5)

Sådana surfplattor är effektiva eftersom de kombinerar både ritplatta och datorteknik. De ger tillräckligt med kraft för att köra tunga grafiska program samtidigt som de tillåter direkt ritning på skärmens yta.

Om du till exempel äger en iPad behöver du bara ladda ner programvara som Procreate och använda Apple Pencil för att rita.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (6)

Fristående surfplattor är dyrast men är utmärkta eftersom du kan rita när du är på språng.

Som sagt, välj den ritplatta som tillgodoser dina ritningsbehov mest.

Det är lätt att lära sig hur man använder en ritplatta, men de mest effektiva är displayen och allt-i-ett-plattan eftersom du kan rita direkt på deras skärmar.

3. Välj en programvara för digital konst för att skapa digital konst

Efter att ha skaffat en surfplatta måste du hitta programvara som gör att du kan skapa digital konst. När allt kommer omkring är ritmjukvara kärnan i digitala konstverk.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (7)

Ditt val av programvara beror på:

 • Vad du vill rita. Oavsett om det är illustrationer, serier, porträtt, konst i animestil, digitala målningar i akvarellstil, landskap eller karaktärsteckningar.
 • Säkerhetsfunktioner. Samlar programvaran in personuppgifter när man gör digital konst? Om den gör det, ber appen om användarens samtycke innan den gör det? Tillåter det tredjepartscookies? Kontrollera säkerhets- och sekretessfunktionerna innan du börjar använda en app.
 • Pris. Du kan välja gratis eller betald programvara. Men du kanske vill börja med ett gratis alternativ och uppgradera till betald ritprogram när du lär dig, för att få tillgång till avancerade funktioner. När du uppgraderar, kontrollera efter:
  • Gratis provperioder
  • Oavsett om uppgraderingen är ett engångsköp eller prenumerationsbaserad
 • Borsta motor. Om du är en texturmålare behöver du penslar som både kan destillera ner till gråskalebilder och klara alla andra uppgifter du behöver. Kontrollera mångfalden av ett verktygs borstmotor och möjligheten att anpassa en borste för att passa ett specifikt ritningsbehov.

Du kommer att upptäcka att dyr programvara har mer avancerade funktioner, men det betyder inte nödvändigtvis att det är lättare att rita med eller att det uppfyller dina behov.

Här är målarappar som de flesta digitala konstnärer använder för att göra komplex och enkel digital konst.

Clip Studio Paint

Clip Studio Paint Pro är utmärkt programvara för manga och konceptkonst. Det är fantastiskt. Faktum är att det förmörkar Photoshop som ett målningsprogram och kommer till ett överkomligt pris.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (8)

Medan de flesta artister är överens om att Photoshop har en fördel när det gäller att skapa unika penslar och effekter, har Clip Studio den mest användarvänliga och en bättre linjeritningsstabilisator. Av den anledningen är det ett bra alternativ för:

(Video) Så ritar du ett ansikte - Steg för steg GUIDE (del 1)

 • Manga artister
 • Seriekonstnärer
 • Digitala målare
 • Digitala illustratörer
 • Animationsartister

Clip Studio Paint har ett så enastående rykte inom seriebranschen att konstskolor använder det för att lära ut serieteckning. Den har en rad funktioner för manga och seriekonst. Den kan också spela in en timelapse av ditt arbete, vilket är bra om du vill förfina din kreativa process ellermarknadsföra ditt arbete online(folk älskar time-lapses).

Adobe Photoshop

Photoshopär världens mest kända grafiska programvara, populär bland professionella designers, fotografer, redaktörer och konstnärer.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (9)

Det är den mest populära ritmjukvaran eftersom den har nästan alla branschstandardfunktioner. Du kan rita på Photoshop, men det behandlar inte illustrationer eller serier på ett adekvat sätt.

Som ett resultat tar det tid och ansträngning att anpassa pennan och penselverktyget. Dessutom är funktioner som penntryck avstängda som standard.

Det är dock ett fullt utrustat och mycket anpassningsbart program. Photoshop är det bästa alternativet om du siktar på anställning i den digitala konstvärlden eftersom de flesta företag anger Adobe Photoshop-kunskaper som ett krav.

Målarverktyg SAI

Människor älskar Pain Tool SAI på grund av dess utmärkta stabilisering och dess övergripande känsla när du ritar. Det är intuitiv och enkel programvara. Den har färre funktioner men fungerar smidigt även på en dator med låga specifikationer.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (10)

Dess största problem är att den inte stöder CMYK-utgång, så det kan kräva att du byter till annan programvara för att utföra några av dina ritsteg.

Gå till Paint Tool SAI om din dator har begränsade GPU-resurser.

Corel målare

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (11)

Corel målareär ett annat digitalt konstverktyg för professionella konstnärer. Det låter dig måla och rita med verktyg som du skulle göra med en vanlig ritning. Digitala akvareller flödar, blandar, absorberar och avdunstar precis som på riktigt. Det är utmärkt om du är van vid traditionell målning.

Även om Corel Painter är ett komplext program, är det som att ha en hel konstaffär begravd i din dator. Det enda problemet är att det är dyrt.

Autodesk Sketchbook

Autodesk Sketchbook är en professionell målnings- och ritapp som innehåller professionella ritverktyg i ett vackert och lättanvänt gränssnitt.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (12)

Det har dock några brister. Till exempel är dess redigeringsfunktioner begränsade.

Dessutom, om du skissar och du inte gillar formen på ditt skissskikt, är Sketchbooks förvrängningsverktyg också begränsade. Detta gör omformningsdelen av din skiss komplicerad.

Medibang Paint Pro

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (13)

Medibang Paint Pro är gratis programvara som kommer med många funktioner för att rita manga. Allt du behöver är att registrera dig och logga in när du laddar ner programvaran. Verktyget är utmärkt om du vill prova många funktioner gratis, som teckning i flera lager, skapande av komiska paneler och förgjorda toner och bakgrunder.

Om du vill rita svartvita serier gratis är Medibang Paint Pro en branschstandard att gå för.

4. Lär dig din digitala målningsprogramvara

När du har valt programvara måste du lära dig att rita med den.

Idag ger vi en kort handledning omAdobe Photoshopför illustration. Även om det inte är ett gratis digitalt konstverktyg, använder nästan alla digitala artister Photoshop eftersom det är en industristandard.

Proffstips:Du kan lära dig att göra digital konst med Photoshop även om du använder andra appar eftersom nästan alla ser likadana ut och beter sig på samma sätt.

Canvas och dokument

Det första steget för att skapa en digital målning är att skapa ett nytt dokument.

Starta Photoshop på din dator och klicka påSkapa nynär den öppnas (alternativt kan du trycka påCtrl/CMD + N).

(Video) SKAPA HEMSIDA med Wordpress [2023] - Bygga hemsida med egen domän [Komplett Guide]

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (14)

DeNytt dokumentfönstret kommer att dyka upp.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (15)

Ställ sedan in dessa tre inställningar oavsett din konstform:

 • Bredd och höjd (soch storleken på din duk)
 • Upplösning (om du skriver ut ditt konstverk, ställ in på 300 pixlar/tum. Om du inte är det, använd 72 pixlar/tum)
 • Färg läge (Börja i RGB. Om du vill skriva ut kan du byta till CMYK senare)

När dina inställningar är okej, tryck påSkapaknappen längst ned till höger i fönstret.

Mjukvarugränssnittet

Photoshop har tre integrerade delar:

 • Verktygslådan (har alla verktyg – urvalsverktyg, pensel, sudd, etc.)
 • Alternativfälten (ändras när du väljer verktyg från verktygslådan för att ge dig olika alternativ)
 • Paneler (låter dig blanda element som är användbara för ditt arbetsflöde)

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (16)

Gå över tillVerktygslådaoch väljBorstaikonen (alternativt kan du trycka på B för att välja penseln i Photoshop).

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (17)

Verktyget har flera standardborstar, som mjuk rund, hård rund, mjuk rund tryckstorlek och hård rund tryckstorlek.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (18)

Experimentera med dem och välj den borstinställning du föredrar.

Du behöver en ritplatta för att göra en bra ritning. När du har anslutit din ritplatta, aktivera penntrycksfunktionen genom att klicka på ikonen bredvid Opacitet.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (19)

En ritplatta är avgörande eftersom den avgör borsttrycket och hur mycket färg som kommer ut ur din pensel. Dessutom låter det dig justera dina borstar så att de känns mer naturliga.

Medan att använda penslar är standardsättet att rita i Photoshop, finns det andra sätt att skapa enkel digital konst med hjälp av verktyget.

Andra sätt att rita i Photoshop

Du kan rita i Photoshop med hjälp av vektorformer och banor. Du kan också rita med:

 • Vilket formverktyg som helst
 • Pennverktyget
 • Pennverktyg i fritt format

Alla dessa finns tillgängliga iAlternativfält.

Tangentbordsgenvägar

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (20)

För att påskynda ditt arbetsflöde, vill du bekanta dig med att använda kortkommandon. Några viktiga i Photoshop är:

 • B– väljer borsten
 • E– väljer suddgummi
 • Z– zoomar in din konst
 • M– väljer markeringsverktyget
 • Ctrl/CMD+T– använd Free-Transform Tool

När du har valtPenselverktyg, kan du komma åt andra genvägar som:

 • Mellanslagstangenten(för att väljaTillfälligt flyttverktyg)
 • Mellanslagstangenten+Ctrl/CMD(att väljaTillfällig zoom)
 • Ctrl/CMD(att väljaTillfällig pipett)

Skikten

Lager är de mest värdefulla egenskaperna hos digital målning. De låter dig hålla olika delar av din målning åtskilda.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (21)

Till exempel, när du ritar en kroppsdel, en skugga, en högdager eller ett objekt, skulle du måla dem på separata lager så att du kan justera varje element utan att ändra hela projektet.

Den kritiska aspekten av flera lager är att ordningen du listar dem i lagerpanelen är hur de kommer att visas på din duk. Men dra och släpp lager för att ändra deras ordning.

Borstar och suddgummi

Som i traditionell målning lägger penslar och suddgummi till och tar bort färger.

(Video) Bank ID - Beställa nytt BankID Steg för Steg. Swedbank via din mobil eller surfplatta

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (22)

Friheten att importera penslar är obegränsad inom digital konst. I Photoshop kan du ändra penseln genom att ändra penselstorlek, spets, mjukhet och tryckkänslighet. På samma sätt kan du konfigurera suddgummi som penslar vad gäller storlek, form och mjukhet.

Blanda färger

Att blanda färg är avgörande för att skapa jämna 3D-effekter. I Photoshop kan du skapa en blandningseffekt på många sätt, inklusive:

 • Användning av mjuk kantborste
 • Använda smetverktyget
 • Använd en mixerborste

Vilken metod du väljer beror på vilken effekt du vill skapa.

5. Skapa en digital konstteckning i flera lager i Photoshop

Nu när du förstår Photoshops gränssnitt kan du börja skapa bättre konstverk.

Skapa en ny fil i Photoshop och ställ in rätt inställningar. Skapa ett nytt lager istället för att rita i ritutrymmet som tidigare. Gå över till botten av den högra panelen och klicka på +-knappen för att lägga till ett nytt lager.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (23)

Programvaran skapar automatiskt en bakgrund för det nya lagret.

Skapa sedan en grov skiss.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (24)

När du har skapat en grov skiss lägger du till ytterligare ett lager ovanpå föregående lager. Du kan namnge lagret som "skisslager".

Nu kan du zooma din skiss och förfina den.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (25)

Skapa sedan ytterligare ett lager för linjearbete. För att utföra linjearbetet, minska opaciteten på skissen så att den knappt syns.

Välj sedan en färg för linjearbete. I det här fallet, svart.

Hur man gör digital konst: Enkel, steg-för-steg-guide för att komma igång (26)

Därefter vill du välja färger. Det finns olika sätt att fylla din karaktär med färger. Använd först objektvalsverktyget i verktygsfältet för att välja all din konst.

När du har valt din ritning, gå över till alternativet "Välj" i den övre rutan och välj sedan invers för att fylla inuti din skiss istället för den yttre delen.

Upprepa processen med att skapa nya lager och välja omvänt delar av dina ritningar som du vill färglägga annorlunda.

Du kan färga med penslar också, men det är enklare när du använder markeringsverktyget.

Hur man lär sig digital konst i Photoshop varierar. Ovanstående steg-för-steg-guide för att starta digital konst bör dock komma igång innan du lär dig andra sätt att göra digitala målningar i Photoshop.

Skapa ett digitalt konstmästerverk

Om du undrar hur man ritar på en dator bör ovanstående digital konstguide komma igång.

Bemästra grunderna i hur man ritar digital konst. Ta sedan din skicklighet vidare – utforska nya tekniker och ämnen som handbokstäver, karaktärsdesign och att använda olika texturer och penslar.

Gå vidare till att skapa mästerverk, men först måste du lära dig digitala ritlektioner så att du kan:

 • Öka snabbt dina ritfärdigheter (även när du aldrig har ritat med penna och papper)
 • Skapa fantastisk konst (för professionellt bruk)
 • Hitta den del av digital konst som fascinerar dig mest (samtidigt som du utforskar nya färdigheter, fördjupar din befintliga passion och går vilse i kreativitet)
 • Visa upp din portfölj(så att rätt personer i branschen kan se det)

Det är lättare när du lär dig av proffsen.Gå med i en 21-draw introduktionskursidag för att lära av några av de bästa artisterna i branschen.

(Video) Skapa Webshop i WooCommerce & Starta e-handel 2022 [KOMPLETT GUIDE]


Utvald bild från:Freepik

Relaterade inlägg:

 • Bästa billiga ritplattan: prisvärda surfplattor på en budget
 • Topp 12 bästa ritplatta för Mac för att frigöra din fantasi
 • Vilken är den bästa ritplattan för nybörjare?
 • Wacom vs Huion: A Drawing Tablet Comparison
 • Vilken är den bästa animationssurfplattan? De bästa tabletterna granskade

Videos

1. 4 GRATIS AI Webbplatsbyggare: NU KAN alla skapa en webbplats!
(How To In 5 Minutes)
2. BankID Beställa nytt BankID Steg för Steg Swedbank via din Mobil eller Surfplatta
(DanielGustavsson)
3. Bank ID - Beställa nytt BankID Steg för Steg för SEB med din Digipass.
(DanielGustavsson)
4. Starta eget företag – så fungerar det
(Skatteverket)
5. Gör en digital moodboard inredning - steg för steg (svenska) i KeyNote | INREDNING
(Hildur Blad)
6. Chia GPU Plotting Farming Budget z420 - Hardware, Benchmarks, Budget, Analysis + SHEET!
(Digital Spaceport)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated: 13/08/2023

Views: 5991

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.