Hur klappar man en lama eller alpacka? (2023)

*Det här inlägget kan ha affiliate-länkar, vilket innebär att jag kan få provision om du väljer att köpa via länkar jag tillhandahåller (utan extra kostnad för dig). Som Amazon Associate tjänar jag på kvalificerade köp. Vänligen läs minvarningför ytterligare information.

Oavsett om du planerar att hålla lamor eller alpackor som boskap eller husdjur eller helt enkelt besöka en gård där de hålls, är det viktigt att veta hur man interagerar med och behandlar dem på rätt sätt.

Om du är en ägare eller någon som tittar förbi kommer detta att göra interaktionen med dem mycket enklare och roligare.

Lamor och alpackor njuter av att få sina huvuden klappade och smeka om halsen, men du bör vänta tills djuret är bekvämt runt dig innan du gör det.

Det enklaste och mest effektiva sättet att närma sig och interagera med dem är att förbli lugn, snäll och tålmodig.

Om du vill ta med en i ditt hem eller besöka en gård där de förvaras, bör du ta dig tid att lära dig hur du kommer överens med dem. I den här artikeln kommer du att lära dig de grundläggande reglerna för lama- och alpackaetikett och hur du klappar dem.

Hur klappar man en lama eller alpacka? (1)

Innehållsförteckning

Fråga alltid om lov

Innan du rusar in för att klappa och gosa en lama eller en alpacka, tänk på huvudregeln att interagera med djur du inte äger.

Fråga alltid ägaren om det är okej att klappa djuret innan du gör det.
Ägaren kan också ge dig tips om hur du kan närma dig sin lurviga vän, klappa dem och interagera med dem på ett trevligt sätt för er båda.

Du bör komma ihåg att även om lamor och alpackor vanligtvis är vänliga, finns det några undantag, och du bör aldrig röra ett konstigt djur utan ägarens tillåtelse.

(Video) Fluffigt äventyr! Familjen bor med Alpackor VLOGG

Hur närmar man sig lamor och alpackor?

Det är viktigt att behandla lamor och alpackor med mildhet och vänlighet och att undvika att göra något som kan få dem att reagera som ett byte i fara.

Smyga aldrig in på lamor eller alpackor och fånga dem på oordning. Detta kommer inte att åstadkomma något annat än att skrämma dem och öka deras misstro mot dig.

När du kommer nära, använd en lugnande ton för att låta dem veta att du är en vänlig person som de kan lita på.

Det är bäst att vänta tills alpackorna eller lamorna är bekväma runt dig innan du försöker någon form av interaktion.

De är naturligt nyfikna och kunniga och att låta dem närma sig dig istället för att skynda på dem kan resultera i mycket givande interaktioner.

Hålla sig lugn.Både alpackan och laman är mycket intelligenta och kloka. De kommer att ta upp din ångest och uppleva den själva om du förblir spänd.

Om du är lång, gå ner till deras nivå när du interagerar med dem.När djuren inser att de inte längre har anledning att frukta din höga storlek, kommer de att känna sig lättade och mer avslappnade.

Gör ett försök att behålla ögonkontakt.Att skapa och bibehålla ögonkontakt är viktigt i alla former av interaktion, inklusive de mellan människor och djur.

Lamor och alpackor svarar bra på vänliga ord. Även om de inte förstår varje ord du säger, kommer de att förstå dina goda avsikter.

Hur klappar man en lama eller alpacka? (2)

Hur klappar man en lama eller alpacka?

När du klappar en alpacka eller lama är de bästa områdena att göra det på sidan av nacken, huvudet och axlarna.

Det är bäst att använda en platt handflata när du klappar lamor eller alpackor.Slag bör vara långa, jämna och milda.

(Video) Bilcamping i iskallt med hund - Taktält

Vissa av dem är särskilt förtjusta i att bli kliade bakom öronen också. Därför kan du prova det.

Undvik ryckiga rörelser, dra eller dra i håret. Det är lätt för dem att missta dig för ett farligt rovdjur på grund av sådant beteende.

Om du vill klappa lamor eller alpackor som inte har varit runt människor så mycket, var försiktig med var du gör det. Till en början är det bäst att begränsa dig till att stryka framsidan av nacken.

Eftersom deras rovdjur tenderar att bita sig i ryggen och i nacken, anses dessa områden vara "röda zoner", där djuret kan uppleva ökad stress vid beröring.

Hur klappar man en lama eller alpacka? (3)

Har lamor och alpackor samma egenskaper och egenskaper?

Det är inte ovanligt att människor blandar ihop lamor och alpackor på grund av deras likheter.

Fysiska egenskaper framträder tydligast. Jämfört med alpackor är lamor märkbart högre och tyngre.

Men låt oss bredda vår förståelse lite.

Lamor har större aptit och kräver större livsrum än sina alpackakusiner.Dessutom når de mognad vid en yngre ålder och lever under en längre tid.

Fibern från en alpacka är otroligt mjuk och len. Denna ull är den mjukaste, varmaste och mysigaste som finns.Det absorberar inte fukt och kommer inte att orsaka hudirritation.

Den är idealisk för att göra varma och bekväma kläder som halsdukar och mössor, men den kan också användas för att göra täcken och filtar av mycket hög kvalitet.

Så i jämförelse är kvaliteten på lamaornas ull mycket lägre.

(Video) Camping i regn med tält, presenning och eld

Men generellt sett skulle jag säga att de två har fler likheter än skillnader; dock är skillnaderna ganska märkbara.Låt oss därför ta en blick på var och en av dem.

Storlek

Storleksskillnaden mellan lamor och alpackor är det första du kanske märker.Lamor är betydligt större än alpackor.

 • Lamor väger mellan 200 och 350 pund och är cirka 42 till 46 tum långa.
 • Alpackor väger vanligtvis mellan 100 och 175 pund och är mellan 34 och 36 tum långa.

Täcka

Till skillnad från den grövre strukturen hos ett lamahår är alpackans hår extremt mjukt och fint.

 • De två skikten av en lamas päls - den grova ytterpälsen och den fina underpälsen - är vanligtvis oskiljaktiga.
 • Alpackan har bara ett lager av sin päls, som är gjord av mycket fint hår.

Dessutom är alpackornas fibrer tätare och växer snabbare än ett lamahår.

Ansikte

Även om både alpackor och lamor har vackra, söta ansikten, är de två djuren olika.

 • Alpackor har kortare, mer kompakta ansikten.
 • Lamors nosar är märkbart längre.
Hur klappar man en lama eller alpacka? (4)

Personlighetsskillnader mellan lamor och alpackor

Även om alla djur har unika personligheter, finns det anmärkningsvärda skillnader mellan dessa två varelser när det gäller deras övergripande beteende.

Lamor är kända för sin vaksamma och vårdande natur. Å andra sidan är alpackor lite skygga och har ett mer tillbakalutat beteende.

Båda djuren är sociala till sin natur och har en stark drivkraft att valla.

Alpackor har ett rykte om sig att vara vänliga och tama. Däremot är de känsliga varelser med negativa reaktioner på hård behandling eller att bli förhastad. Positiv förstärkning och en avslappnad miljö krävs för deras lycka.

Alpackan är ett vänligt djur som är bra med både barn och vuxna på grund av sitt lugna uppträdande och milda natur.

Dessa djur är stabila i temperamentet, inte lättskrämda och konsekvent glada, och det är en fröjd att vara i närheten av.

(Video) Fanboy Prewrites the MCU Spider-Man College Trilogy

I allmänhet är lamor mycket mer frisinnade och självständiga. De är bra som husdjur eftersom de är sociala och ljusa.

När det gäller att hålla ett stort djur är lamor bland de roligaste alternativen.

Förutom att de är exceptionellt smarta är de också väldigt trevliga, snälla och roliga att vara runt. De är naturligt nyfikna varelser som närmar sig främlingar med liten tvekan.

De är ocksåanvändbar som vaktdjurför vakna boskap som alpackor.

Hur klappar man en lama eller alpacka? (5)

Är lamor eller alpackor farliga?

Lamor och alpackor är vanligtvis mycket fogliga och kommer inte att orsaka någon skada. Men de kanske inte alltid är öppna för att bli klappade eller interagera med människor.

Du kan se när en behöver utrymme om de gör något av följande:

 • Uttryck missnöje
 • Lägg öronen bakåt
 • Spotta
 • Avge en varningsvissling
 • Börja intensivt nynna

Slutgiltiga tankar

Lamor och alpackor är fantastiska djur att hålla som husdjur och vänner.

De har utmärkta sociala färdigheter och deras sällskap är förtjusande. De är naturligt vänliga och lättillgängliga, och deras nyfikenhet vet inga gränser.

Att klappa och repa lamor och alpackor är som godis för dem, och de kommer att visa dig ännu mer tillgivenhet i gengäld.

På grund av deras lugna natur och välkomnande personligheter blir de snabbt populära som husdjur. Så om du har utrymme och tid kan det vara mycket givande att behålla en.

Resurser

FAQs

Kan man klappa alpackor? ›

En del alpackor gillar att bli kliade och klappade, men de allra flesta tycker att äta ur handen är lagom mycket kontakt. Alpackor är mycket personliga och det finns stora skillnader mellan olika individer. För att inte stressa upp alpackorna bör man vid hantering använda en liten inhägnad om 4-8 kvm.

Vad är skillnaden på alpacka o lama? ›

Laman och alpackan är ganska lika varandra, men laman är större och dess öron mycket längre än alpackans. … Laman används som lastdjur, även för kött, ull och vaktdjur.

Hur lockar man på en alpacka? ›

Det finns heller ingen anledning att försöka valla alpackor. De är lättlärda och fås enklast att gå dit man önskar genom att man ställer sig några meter bakom dem och föser dem framför sig i lugn gångtakt genom att markera med armarna i luften.

Vilken är störst laman eller alpackan? ›

Storlek: Alpackor är mindre än lamor. De är vanligtvis inte mer än en meter höga upp till manken, medan lamor kan bli 150 cm höga utan att räkna med hals och huvud.

Hur tar man hand om en alpacka? ›

Bete under sommaren, hö eller torrt hösilage under vintern. Alpackan behöver långa fibrer (gräs eller hö längre än 4 cm) och bör ha fri tillgång till hö hela året i kombination med vetehalm som strö. Rent och färskt vatten, inte för kallt, under vintertid gärna ljummet.

Hur mycket kostar en alpacka? ›

· Prisläget på en alpacka kan variera. Enligt Svenska Alpackaföreningen kostar en kastrerad hingst ungefär 10 000 till 15 000 kronor och ett sto 45 000 kronor plus moms och uppåt. Avelshingstar kan kosta betydligt mer.

Kan man äta alpacka kött? ›

Alpackan har ett mycket välsmakande rött kött som påminner om nötkalv med inslag av dovvilt. Köttet har en extremt hög proteinhalt med lågt fettinnehåll och ett lågt kolesterolvärde. Helt enkelt bland de hälsosammaste du kan hitta i utbudet av kött!

Kan man ha en alpacka som husdjur? ›

Privatpersoner får hålla kameler och alpacka, men eftersom det inte finns några speciella regler för dessa djur så ska de enligt djurskyddsreglerna hållas enligt djurparksbestämmelserna.

Är alpacka varmt? ›

Även om alpacka är ett mycket värmande material känns det inte för varmt och det är tack vare att materialet andas.

Är alpacka Stickigt? ›

Alpackagarn har en hög värmeisolering och är utmärkt för att sticka koftor, toppar och tröjor i eftersom garnet är både mjukt och följsamt. Om du tycker att vanlig ull är stickig och obekväm att ha direkt mot huden, kan alpacka vara en lösning för dig.

Hur mycket ull får man av en alpacka? ›

Hur mycket ull produceras det i Sverige och vad används den till? 5 000 alpackor och runt 1,5-2 kilo klass 1 ull per alpacka så produceras det 7-10 ton av den sortens ull. – Ett populärt sätt att nyttja sin ull är att rensa den och skicka den till ett spinneri, tillbaka får man sedan ett färdigt garn.

Är alpackor smarta? ›

Alpackan är intelligent och älskar att lära sig saker t ex genom klickerträning.

Kan alpackor spottas? ›

Alpackan är ett mycket socialt flockdjur som gärna kommunicerar med ett sorts hummande ljud. Precis som laman så kan alpackan spotta för att markera rang eller om de känner sig hotade.

Kan man äta Lama? ›

Lamans kött är ett välkänt inslag i den inhemska matlagningen i Bolivia. Det är rikt på protein men inte särskilt fett. Köttet kan man köpa både på den lokala marknaden och tillagat i olika gatustånd. -Lamakött är väldigt bra för hälsan.

Kan man köpa en alpacka? ›

Priset på våra alpackor ligger från 8000kr allt beror på vad vi har hemma. Vi säljer en i taget till er som redan har andra alpackor. Men också hela grupper till er som vill ha era första djur. En alpacka är ett flockdjur så man borde ha tre för att flocken skall må bra och fungera.

Hur mycket kostar Alpackaull? ›

Hel sadel ull ifrån mina djur kostar ifrån 800:- till 3000:- beroende på kvalitet, då du kan prova på att spinna. Den är lätt rensad, men du får tvätta den.

Hur stor hage behöver alpackor? ›

Träd, häckar, sly kan ge bra skydd men bör kompletteras med byggnad/tak. 3 djur skall ha minimum 10 kvadratmeter golvyta med tak och minst tre väggar. För varje tillkommande vuxet djur skall ytan öka med minst 1 kvadratmeter, för föl under 6 månader med minst 0,5 kvadratmeter.

Videos

1. Curious Beginnings | Critical Role: THE MIGHTY NEIN | Episode 1
(Geek & Sundry)
2. Hur man får möbler att se vintage ut
(Made by Marley)
3. 10 ARGENTINSKA KULTURCHOCKER 🧉😲 Dessa kulturella skillnader överraskade oss som bor i Argentina! 🇦🇷
(Samuel and Audrey - Travel and Food Videos)
4. Learn how to Blend with Decoupage, stamping, Inlays and Paint.
(Made by Marley)
5. Bringing An ABANDONED Corvette C6 ZR1 Back To Life!
(ScrapLife Garage)
6. The Poppy, the Star, & the Rain! Crochet Podcast Episode 114
(Secret Yarnery)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated: 07/08/2023

Views: 6207

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.