Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (2023)

Någonstans på vägen lärde någon dig hur man tvättar. Under tiden sedan, tvättmaskiner och torktumlare har utvecklats, har marknaden för tvättmedel växt exponentiellt (den förväntas uppgå till 223 miljarder USD år 2028, peren färsk studie av Polaris Market Research.) och en global hälsokris utmanade beprövade rengöringsmetoder. Som ett resultat nådde sökningar efter "tvätt" sin högsta rekord i januari 2021, enligtGoogle Trender. Vissa människor ifrågasatte sina tvättvanor (Hur ofta ska jag tvätta mina kläder?) medan andra helt enkelt undrade om devirala tvättstrippningsvideor— du vet de — var verkligen värda hypen.

Även om tvätten är din mest fruktade hushållssyssla, finns det ingen väg runt det: dina kläder, handdukar och sängkläder kommer att fortsätta att hopa sig tills du rengör dem. På grund av detta harGood Housekeeping Institute Cleaning Labär alltid på jakt efter sätt att göra tvättdagen mindre av en syssla och testar rutinmässigt viktiga produkter sombrickor,torktumlareochtvättmedel, för att hitta de bästa för alla behov och budgetar. Med årtionden av tester och expertis under bältet, har våra rengöringsexperter bestämt de steg du bör vidta för att effektivt rengöra och torka dina plagg, oavsett typ av maskineri, fibrer eller hur lång tid du arbetar med.

Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (1)

Läs vård- och fiberetiketter.

  Först till kvarn, titta på vård- och fiberetiketterna, ofta placerade på sidsömmarna, nacken i ryggen eller i midjan på plaggen. Tillsammans berättar dessa små etiketter dig allt du behöver veta om ditt plagg, inklusive fibrerna det är gjort av tillsammans med rekommenderade tvätt- och torktekniker. Instruktioner stavas ofta, men ibland är etiketter bara en lista över tvättsymboler. I det här fallet följer du den här guiden om hur man avkodar tvättsymboler:

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (2)

  Du kanköp detta diagram som ett konsttryckatt hänga i din tvättstuga!

  Då och då kanske du inte har etiketter att vända dig till, som om du klippte av den i förtid eller om skriften har slitits bort från upprepat slitage. Om du inte har en etikett att använda som guide, börja med den ömtåligaste tvätt- och torkmetoden för att säkerställa att du inte förstör dina plagg. Men om du känner att det är säkert att ta saker ett steg längre, följ dessa riktlinjer som är anpassade till den specifika fiber som du arbetar med.

  • Bomull:varmt, varmt eller kallt vatten; hög, vanlig eller låg torktemperatur.
  • Linné:kallt eller varmt vatten; torktumla låg eller lufttorka.
  • Nylon:kallt eller varmt vatten; medelhög eller låg torktemperatur.
  • Polyester:kallt eller varmt vatten; medelhög eller låg torktemperatur.
  • Rayon:kallt vatten; torktumla låg eller radtorka; handtvätt rekommenderas.
  • Silke:kallt eller varmt vatten; luft, lina eller torr platt; handtvätt rekommenderas.
  • Spandex:kallt vatten; linje torr.
  • Ull:kallt eller varmt vatten; torktumla låg eller torr platt; handtvätt rekommenderas.

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (3)

  Sortera tvätten.

  Att sortera din tvätt korrekt kräver en process i flera steg. Börja med att sortera bort mörker, ljus och färger. Mörk inkluderar allt med djupfärgade färgämnen som svart, rött, marinblått, brunt eller mörkgrått. Förutom helvita plagg ska den vita högen innehålla pastellfärger, kräm, beige och ljusgrå. Färgerna inkluderar allt däremellan som rosa, lavendel, orange, gul, ljusblå och ljusgrön.

  När det kommer till plagg med flera färger (tänk: en skjorta med svarta och vita ränder), gör ett snabbt test för att säkerställa att färgerna inte blöder: Placera en droppe vatten på föremålet och torka med en pappershandduk. Om färgen inte lossnar kan du tvätta den med vitt och ljus, enligt riktlinjerna på plaggets etiketter.

  Sortera sedan varje hög efter fibertyp. Dra ut ömtåliga ämnen som kan skadas av grövre fibrer samt föremål som bör handtvättas. Tyngre, grövre fibrer tar längre tid att torka, så att ta bort dem kommer också att förhindra att du övertorkar ömtåligare fibrer. Tänk också på att du aldrig ska blanda "lint-givers" (handdukar och mattor) med "lint-receivers" (stickat och manchester).

  Därifrån tar du ut alla kraftigt smutsade plagg. Riktigt smutsiga föremål - vare sig de är fläckiga, svettiga eller extremt illaluktande - bör alltid tvättas separat från lätt smutsiga.

  Innan du går vidare till nästa steg, ge vård- och fiberetiketterna en ny blick för att se till att allt i din tvätthög kräver samma vattentemperaturer och torktider.

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (4)

  Förbehandla fläckar.

  Det lönar sig alltid att lägga extra tid på att ta hand om dina kläder innan du slänger dem i tvättmaskinen. Om du märker några fläckar, vare sig de är färska eller torkade, följ dessa fläckspecifika guider för att bli av med dem, stat.

  Bli av med de vanligaste fläckarna

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (5)

  Hur man tar bort blodfläckar

  LÄS NU

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (6)

  Hur man tar bort rödvinsfläckar

  LÄS NU

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (7)

  Hur man tar bort kaffefläckar

  LÄS NU

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (9)

  Hur man tar bort svettfläckar

  LÄS NU

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (10)

  Hur man tar bort bläckfläckar

  LÄS NU

  Välj rätt tvättmedel och sköljmedel.

  Alla tvättmedel gör anspråk på att ta bort fläckar, bleka, hålla färgerna ljusa och i allmänhet fräscha upp plaggen. Problemet till hands: Det finns hundratals tvättmedel att välja mellan och vissa fungerar bättre än andra. Det är därför Good Housekeeping Institute rutinmässigt testar tvättmedel för att hitta de bästa på marknaden, med hänsyn till olika behov, prisklasser och ingredienser. Idet senaste testet av 42 tvättmedel, fastställde Good Housekeeping Institute Cleaning Lab vilka som fungerar bäst för alla behov, budgetar och bekymmer.

  Även om vissa människor kan hoppa över sköljmedel (ibland kallat "tygbalsam") helt och hållet, rekommenderas det om du vill hålla tygerna mjuka, minska friktionen och hålla rynkor borta. Det lönar sig också i det långa loppet: Med konsekvent användning sköljmedel, som GH Seal StarUltra dunigt fri och skonsam flytande sköljmedel,kan förlänga livslängden på dina mest älskade plagg. Det finns några tillfällen då du inte ska använda sköljmedel som när du tvättar mikrofiber, sportkläder, handdukar, flamskyddade kläder (särskilt nattkläder för barn) och vattenavvisande tyg.

  Välj vattentemperatur och cykla på din tvättmaskin.

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (11)

  Varje tvättmaskinstillverkare försöker göra sina maskiner unika, vilket innebär att cyklerna kan variera från ett märke till ett annat. Dagens tvättmaskiner är förprogrammerade, då tvätttid, vattentemperatur och centrifugeringshastighet dyker upp så fort du väljer ett program. Du kan åsidosätta dessa val till en viss grad om, säg, dina kläder är kraftigt smutsiga och behöver längre tvätttid än den normala cykeln kräver.

  Läs din tvättmaskins bruksanvisning för att lära dig skillnaderna mellan tvättcyklerna. När du bestämmer dig för vilken som är bäst, överväg hållbarheten och smutsnivån på dina föremål. I allmänhet,ju mer hållbara (handdukar, lakan och tung bomull) och smutsiga föremålen, desto längre och varmare bör cykeln vara.Om du arbetar med ömtåliga, fläckiga eller skrymmande föremål, tänk på följande cykelbeskrivningar (men vet att de kan skilja sig åt för din tvättmaskin).

  • Delikatesserär vanligtvis programmerade med en kall eller kall vattentemperatur, men du kan vanligtvis ändra den till varm. Denna cykel har en mildare agitation och en långsammare rotation av frön för att förhindra skador.
  • TillfälligellerPermanenta tryckcyklerkyl ner vattnet gradvis och ha lägre centrifugeringshastigheter för att minimera rynkor.
  • Fläckcyklerbörja kallt för att förhindra att fläckar fastnar och värm sedan upp gradvis för att ta bort fläckar helt.
  • Skrymmande sängkläder cyklerkan lägga till en andra sköljning eller öka centrifugeringshastigheten för att extrahera mer vatten än en normal hastighetscykel.
  Rätt sätt att rengöra svårtvättade föremål

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (12)

  Hur man tvättar delikatesser

  LÄS NU

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (13)

  Hur man tvättar lakan

  LÄS NU

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (14)

  Hur man tvättar jeans

  LÄS NU

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (15)

  Hur man tvättar kuddar

  LÄS NU

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (16)

  Hur man tvättar en ryggsäck

  LÄS NU

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (17)

  Hur man tvättar tygmasker

  LÄS NU

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (18)

  Ladda föremål i tvättmaskinen eller handtvätt.

  Ta dessa steg innan du kastar dina plagg i tvättmaskinen för att säkerställa en enkel, skadafri tvätt.

  • Kontrollera knappar, fickor och dragkedjor:Hjälp kläderna att hålla formen genom att tömma fickor, dra dragkedjor och knäppning på jackor, stickor och byxor. Om du har tid, fäst några knappar på skjortor och blusar. Ta alltid av bälten från klänningar, byxor och kläder och tvätta dem separat.
  • Vänd vissa föremål ut och in:Allt mörkt (speciellt jeans) eller utsmyckat bör alltid tvättas ut och in för att bevara färg och detaljer. Gör samma sak med föremål där insidan av halsen eller ärmarna blir särskilt smutsiga.
  • Lägg ömtåliga plagg och småsaker i en tvättpåse:Skydda ömtåliga plagg (underkläder, behåar och andra underkläder) från skador genom att lägga dem i en nättvättväska innan du tvättar dem. Medan du håller på, samla ihop småsaker, som strumpor och tygbälten, och lägg dem i påsen för att se till att de inte tappas bort i tvätten.
  • Mät tvättmedel:Använd alltid locket eller skopan som medföljer ditt flytande, pulver- eller pakettvättmedel. Mät mängden baserat på storleken på din last och nivån på jord.

  För både toppmatade och frontmatade tvättmaskiner med separata dispensrar, lägg i kläderna, tillsätt sedan flytande eller pulvertvättmedel och sköljmedel i dispensern och starta maskinen. Om du använder engångstvättmedel, t.exTide Pods, placera den i maskinen innan du lägger till dina kläder om du inte använder en nyare maskin med en dispenser avsedd för endosförpackningar. Vid denna tidpunkt, placera föremålen i tvättmaskinen, se till att ingenting är trassligt eller vridet.

  Om din toppmatade tvättmaskin inte har en diskmedelsbehållare, placera den direkt i badkaret, starta vattnet och lägg i kläderna medan det löses upp. Följ ett liknande tillvägagångssätt för frontmatade tvättmaskiner utan diskmedelsbehållare: Placera engångstvättmedelsförpackningar i maskinen först, lägg i kläderna, stäng luckan och starta maskinen.

  För äldre maskiner utan sköljmedelsdispenser, tillsätt den direkt i sköljvattnet i tvättmaskinen. Se till att hälla det i öppna fickor med vatten istället för ovanpå tyger för att undvika fläckar.

  Om du avgör att handtvätt är det säkraste alternativet, följ den här guiden vidarehur man tvättar ömtåliga varor:

  Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (19)

   1. Fyll diskhon med vatten – svalt, ljummet eller varmt, enligt plaggets etiketter – och placera plaggen i.(FYI: Ull, siden och ljusa färger rengörs bäst i kallt vatten.) När diskhon fylls, tillsätt den rekommenderade mängden tvättmedel, så att den kan lösas upp ordentligt innan du lägger till kläderna. När tvättmedlet är helt upplöst, lägg plagget i vattnet och tryck försiktigt ner det för att sänka det helt. Om vattnet färgar i det här skedet kan det bara vara överflödigt färgtvätt, vilket inte bör resultera i någon färgförlust efter tvätt.
   2. Skölj noga.Om du har en spruta på din kran, placera lätta plagg, som underkläder eller baddräkter, i ett durkslag och skölj rent. Fyll annars diskhon med kallt, klart vatten, sänk ned plagget och krama igenom vattnet för att skölja. Upprepa vid behov.
   3. Ta bort överflödigt vatten.Att vrida ut våta, ömtåliga tyger kan orsaka skador, så lyft istället plagget med båda händerna och krama försiktigt ut så mycket vatten som möjligt. Lägg den platt på en absorberande handduk och rulla ihop handduken och plagget tills vattnet absorberas.
   4. Lägg föremål platt för att torka.För att förhindra att ömtåliga produkter, särskilt stickade, sträcker sig ur form, blockera dem tillbaka i form efter tvätt innan du lägger dem platt för att torka. Påskynda torkningsprocessen genom att lägga tröjor eller baddräkter ovanpå en torr handduk och låt dem lufttorka. När framsidan är torr, vänd på dem.

   Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (20)

   Ladda ur tvättmaskinen och lägg in föremål i torktumlaren eller lufttorka.

   Ta genast bort föremål från tvättmaskinen för att förhindra mögel och minska rynkor. Skaka ut föremålen efter att du tagit bort dem från tvättmaskinen för att förhindra rynkor under torkningsprocessen.

   Torktumlare låter dig justera tid, temperatur och torrhetsnivåer för de flesta belastningar, men kontrollera alltid ditt plaggs skötseletikett för rekommendationer. De flesta torkcykler är automatiska, vilket innebär att en torktumlare kan känna av när lasten är torr och avsluta cykeln. Detta sparar i slutändan energi och förhindrar tygskador från övertorkning. Tidstorkningscykler löper under den tid du väljer och bör användas för skrymmande föremål, som täcken eller jackor, som tar lång tid att torka.

   Här är en uppdelning av de vanligaste torkinställningarna, tillsammans med rekommendationer om när du bör använda dem.

   • Regelbunden,ibland märktBlandade belastningarellerBomull, är säkert för de flesta föremål, inklusive lakan, handdukar, underkläder och vanliga kläder.
   • Permanent press,ibland märktTillfällig, är bäst när du vill minimera rynkor på föremål som chinobyxor och skjortor.
   • Delikatär bäst för ömtåliga föremål eftersom den har låg temperatur och tumlande rörelse.
   • Luft flufftumlar utan värme, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för att fluffa kuddar eller ta bort damm från draperier.

   När du har stoppat in dina kläder i torktumlaren, placera ett torkduk, som de från GH Seal StarStudsa, på toppen av högen innan du väljer cykeln. Torkarlakan lämnar inte bara kläderna rena och känns mjuka, utan de minskar också den totala statiska spänningen. I likhet med sköljmedel, undvik att använda torkdukar vid torkning av sportkläder, mikrofiber, handdukar, flamskyddade kläder (särskilt nattkläder för barn) och vattenavvisande tyg.

   Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (21)

   Häng eller vik föremål.

   Häng eller vik kläderna så snart de är torra för att förhindra skrynkling. Men när det oundvikliga händer (a.k.a. rynkor), ge dina kläder en snabb ånga eller stryk för att bli av med dem. Även om du kanske föredrar en skrynklingsmetod framför en annan, finns det särskilda fall där ångning eller strykning rekommenderas.

   Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (22)

   Använd en plaggångare för att skrynkla mjuka, flytande tyger och föremål som är svåra att stryka som jackor.

   1. Häng plagget på en galge från en krok eller stång, ta tag i botten av plagget med ena handen och dra åt det.
   2. Håll ångkokaren något bort från tyget och flytta den upp och ner, så att den mjuka ångan kan tränga in i tyget.
   3. Flytta ångkokaren närmare tyget under en längre tid för att bli av med envisa rynkor.

    Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (23)

    Strykning är rätt väg att gå om du föredrar skarpa tyger med skarpa veck.

    1. Välj rätt temperatur och ånginställningar för tyget. Linne och bomull kan hantera hög värme och tung ånga, men syntet, ull och siden behöver lägre temperaturinställningar och mindre eller ingen ånga.
    2. Förutom tyger som siden eller rayon, dimma tyget med strykjärnets sprayknapp. Stryk varje sektion med mjuka drag framåt, bakåt och från sida till sida.
    3. Stryk envisa veck med en ånga.
    4. Flytta till ett annat avsnitt och upprepa stegen.

    Rengör din tvättmaskin och torktumlare regelbundet.

    Överblivet tvättmedel, sköljmedel och uppbyggt skräp kan fastna i din maskin, vilket så småningom får din tvättmaskin att växa mögel och utveckla en unken lukt. För att undvika detta, se till att du rengör din maskin ofta och väl.

    Efter varje tvätt, ta bort skräp eller djurhår, så att det inte avsätts igen vid framtida belastningar.En gång i månaden, gedin tvättmaskin en djuprengöring.Även om din maskin har en speciell rengöringscykel, rengör den noggrant genom att tillsätta 1/2 kopp flytande klorblekmedel till dispensern och kör en normal cykel med varmt vatten (eller följ vad din maskins manual säger). Du kan använda en specialitet renare, typAffreshellerTide tvättmaskinsrengöring. Om du har en frontlastare, torka och torka av gummitätningen på dörren.

    I likhet med tvättmaskiner kräver torktumlare regelbundet underhåll. Tillsammans med rengöring av luddfiltret efter varje enskild belastning,se till att du rengör kammaren som innehåller luddfiltret en gång i månaden.För att göra detta, dra ut eventuellt ludd du kan ta tag i och använd din dammsugares spaltverktyg eller en torktumlare för att ta tag i det du inte kan nå. En gång om året, dra bort din torktumlare från väggen, så att du enkelt kan dammsuga bakom och under maskinen. Ta bort torktumlarens kanal och dammsug så långt du kan, samt öppningen på baksidan av torktumlaren. Var noga med att kontrollera utomhusventilation för löv eller skräp som kan blockera den. För en mer noggrann torktumlare och kanalrengöring, hyr professionella tjänster, som t.exTorktumlare Vent Wizard.

    Nu när du har tagit stegen ner, se till att din tvättstuga är fylld med alla de bästa produkterna, alla testade av Good Housekeeping Institute Cleaning Lab.

    Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (24)

    TVÄTTMASKINER

    Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (25)

    TORKAR

    Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (26)

    TVÄTTMEDEL

    Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (27)

    PLAGSÅNGARE

    Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (28)

    ÅNGSTRÖK

    Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (29)

    BÄRBARA TVÄTTMASKINER

     Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (30)

     Amanda Garrity

     Amanda Garrity är en livsstilsskribent och redaktör med över sju års erfarenhet, inklusive fem år som personal påBra hushållning, där hon täckte allt hem och semester, inklusive de senaste inredningstrenderna, inspirerande DIY-idéer och presentguider för alla (och alla) tillfällen. Hon har också en soft spot för feel-good-TV, så du kan fånga henne när hon skriver om populära program somVirgin River,Söta Magnolior,Hallmark ChannelsNär kallar hjärtatoch mer.

     Experter avslöjar det rätta sättet att sortera din tvätt innan du städar och våra sinnen är blåsta (31)

     Carolyn Forte

     Verkställande direktör för hemvård och städlab

     Carolyn Forté tar med sig mer än 40 års erfarenhet som konsumentproduktexpert till sin roll som verkställande direktör förGood Housekeeping Institutes Hemvård och Städlabb. Med hjälp av djupa analytiska tester och skrivexpertis inom vitvaror, städning, textilier och organisationsprodukter, producerar hon städ- och hemvårdsråd för GH, har skrivit många böcker och bookazines för varumärket och samarbetar med American Cleaning Institute för att samproducera Discover Cleaning toppmöten. Hon har en kandidatexamen i familje- och konsumentvetenskap från Queens College, City University of New York.

     Top Articles
     Latest Posts
     Article information

     Author: Domingo Moore

     Last Updated: 06/10/2023

     Views: 6091

     Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

     Reviews: 80% of readers found this page helpful

     Author information

     Name: Domingo Moore

     Birthday: 1997-05-20

     Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

     Phone: +3213869077934

     Job: Sales Analyst

     Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

     Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.