Enkel sirap för tårta eller cocktails (och varianter) (2023)

Hoppa till recept

Oavsett om du behöver enkel sirap till tårta, cocktails, kaffe eller lemonad och mer, är det ett av de grundläggande recepten som alla borde känna till. Så här gör du grundreceptet och några populära varianter.

Enkel sirap för tårta eller cocktails (och varianter) (1)

Varför vi älskar detta recept

Precis som smör tänker jag nästan på enkel sirap mer som ett verktyg än som en ingrediens. Det är det bästa valet för att söta kalla drycker som cocktails, iskaffe och lemonad, eftersom vanligt och till och med superfint socker inte gör ett bra jobb med att lösas upp i kall vätska.

Det är också ett fantastiskt sätt att ingjuta tårtor med långvarig fukt. Sanningen att säga, tårtrecepten på Umami Girl brukar inte behöva det, eftersom jag egentligen bara har bakverk med en vacker, mör smula. Men de klassiska brittiska svamparna och kakorna som härrör från dessa recept kan verkligen dra nytta av att pensla med bas- eller smaksatt sirap.

Eller gör hemmagjorda maraschinokörsbär, söta hemlagad fryst yoghurt och mer.

Jag publicerade det här receptet här för första gången 2009. Jag har sedan dess uppdaterat inlägget för tydlighetens skull och lagt till massor av varianter på receptet, men grundformeln är densamma.

Vad du behöver

Här är en blick på ingredienserna du behöver för att göra detta recept.

Enkel sirap för tårta eller cocktails (och varianter) (2)
 • Till bassirap kan du använda gamla godaströsocker. Det här är vad jag gör nästan alltid. Se nedan för ytterligare förslag. Observera att allt socker inte är veganvänligt, så om du ska servera veganer kan du kolla etiketten.
 • Den enda andra ingrediensen du behöver ärvatten. Kranvatten är bra så länge det smakar gott. (Och ett bra tips om det inte gör det är att låta det sitta över natten så att en del av föroreningarna har en chans att lägga sig i botten, häll sedan försiktigt av och använd allt utom den sista tum eller så.)

En notering om mätning

Enkel enkel sirap kallas 1:1 och är gjord på "lika delar" vatten och socker. Tekniskt sett betyder detta lika delar i vikt, så du skulle till exempel väga upp 125 gram vatten och 125 gram socker på din köksvåg. Eftersom de flesta amerikaner inte lagar mat med våg, är det helt okej att använda volymetrisk mätning i detta recept. 1 amerikansk kopp socker väger lite mindre än 1 kopp vatten, men - speciellt efter lite avdunstning under sjudning - spelar det knappast någon roll.

Hur man gör det

Här är en översikt över vad du kommer att göra för att göra en perfekt sats enkel sirap för tårta, cocktails och mer. Du kan se stegen i aktion i videon som åtföljer detta inlägg, och få alla detaljer i receptkortet nedan.

Enkel sirap för tårta eller cocktails (och varianter) (3)
 1. Häll sockret i en liten kastrull.
 2. Tillsätt vattnet.
 3. Värm över medium, rör om ofta, tills det är helt upplöst.
 4. Låt svalna helt innan du använder eller förvarar i en glasbehållare.
Enkel sirap för tårta eller cocktails (och varianter) (4)

Föreslagna varianter

Rik enkel sirap

För ett mer koncentrerat sötningsmedel med en mer trögflytande konsistens, använd två delar socker till en del vatten.

Demerara enkel sirap

Demerara socker är ett minimalt bearbetat socker som behåller en ljus bärnstensfärgad färg och en mer nyanserad smak med inslag av melass. Du kan använda den istället för vanligt strösocker för en rikare smaksatt sirap. Turbinadosocker är liknande (men lite finare konsistens, lätt smaksatt och mindre klibbig). Du kan också använda det om du vill.

Blötande torra ingredienser

Det kan vara riktigt trevligt att dra te, torra kryddor och andra torra ingredienser i din enkla sirap för tårta eller drycker. Till sockret och vattnet kan du tillsätta ett par matskedar lösbladste (som Earl Grey), ett par trasiga kanelstänger, en halv vaniljgryta som delas upp med en kniv, några kryddnejlika eller stjärnanisskidor, torkad hibiskus blommor eller lavendel — you name it.

Låt ingredienserna dra i 24 timmar och sila sedan innan du använder sirapen. Dessa tillsatser förkortar inte sirapens hållbarhet.

Blötande färska ingredienser

Du kan också använda färska ingredienser för att smaksätta din sirap. Prova en stor näve trasiga basilika- eller myntablad, en skivad jalapeño, skalet av en ekologisk citron, lime, apelsin eller grapefrukt borttagen från frukten med en grönsaksskalare, eller en kopp färska jordgubbar, blåbär, björnbär eller tranbär .

Låt ingredienserna dra i 24 timmar och sila sedan utan att trycka ner de fasta ämnena. Sirap gjord med dessa färska tillsatser bör användas inom en vecka eller så.

Innehåller extrakt

För den enklaste smaksättningen av alla kan du röra i lite av ditt favoritextrakt av god kvalitet. För mildare smaker som vanilj och apelsin, börja med ungefär en tesked extrakt per kopp sirap och anpassa efter smak. För starkare extrakt som mandel, börja med ¼ tesked och arbeta därifrån. Extrakt förkortar inte sirapens hållbarhet.

Enkel sirap för tårta eller cocktails (och varianter) (5)

Förvara enkel sirap

När den svalnat, häll sirapen i en ren glasburk med tättslutande lock och ställ in den i kylen. Vanlig sirap eller någon variant infunderad med långvariga eller torra ingredienser (som kanel eller vanilj) håller sig i en månad. Om du har blötlagt en färsk ingrediens som mynta eller basilikablad, använd sirapen inom en till två veckor.

Experttips och vanliga frågor

Vad är den kalla metoden?

Vissa människor gör enkel sirap med kallt vatten, rör om sockret under en period av 20 minuter eller så, eller blandar det i minst 60 sekunder tills sockret löser sig. Denna metod gör teoretiskt sett sirapen färdig att användas tidigare, eftersom du inte behöver låta den svalna. Det kan också hjälpa till att undvika att ändra smaken av känsliga tillsatser som basilika eller mynta. Jag stör mig inte på det, men du får gärna prova!

Kan man frysa enkel sirap?

Det kan du säkert. En vanlig isbit från en bricka är ungefär ett vätska ounce (30 ml) (två amerikanska matskedar). Du kan hälla överbliven sirap i en bricka, frysa tills den är fast, och sedan överföra till en lufttät behållare som en zip-top fryspåse. Det är ett enkelt sätt att hålla vad som huvudsakligen är uppmätta doser av sirap till hands. Du kan tina i kylen över natten, i rumstemperatur eller med en snabb centrifugering i mikrovågsugnen.

Hur man använder det

Det här receptet är klart att använda för att söta drycker, för att ge kakor en extra dos av fukt eller för att skapa andra söta godsaker. Prova det i:

 • Cocktails somFranska 75,Gin Gimlet,Margarita on the Rocks, ellerKlassisk Daiquiri
 • Virgin drinkar somKallbryggt kaffe,Färskt vatten, eller Lemonad
 • Tårtor somNorskt guld,Palsternackakaka,Choklad zucchini tårta, eller ännu bättre en sockerkaka i brittisk stil - pensla den helt enkelt på den kylda tårtan när du sätter ihop
 • Hemlagadmaraschino körsbärellerfryst yoghurt
Enkel sirap för tårta eller cocktails (och varianter) (6)

Sugen på mer?

Prenumerera på våre-postuppdateringaroch följ medInstagram,Pinterest,Facebook, ochYoutube.

Utbyte: Ger en kopp

Enkel sirap för tårta och drycker

Enkel sirap för tårta eller cocktails (och varianter) (7)

Oavsett om du behöver enkel sirap till tårta, cocktails, kaffe eller lemonad och mer, är det ett av de grundläggande recepten som alla borde känna till. Så här gör du grundreceptet och några populära varianter.

Tillagningstid5 minuter

Total tid5 minuter

Ingredienser

 • 1 kopp (198 gram) strösocker
 • 1 kopp (237 ml) (237 gram) vatten

Instruktioner

 1. Häll sockret och vattnet i en liten kastrull.
 2. Koka på medelvärme, rör om ofta, tills sockret har lösts upp.
 3. Kyl helt innan användning.

Anteckningar

 1. Om du har en köksvåg och vill göra en riktigt 1:1 sirap, väg dina ingredienser och använd lika mycket vatten och socker efter vikt. Det gör ingen märkbar skillnad i det här fallet, men att väga ingredienser exakt är en bra praxis.
 2. När den svalnat, häll sirapen i en ren glasburk med tättslutande lock och ställ in den i kylen. Vanlig sirap eller någon variant infunderad med långvariga eller torra ingredienser (som kanel eller vanilj) håller sig i en månad. Om du har blötlagt en färsk ingrediens som mynta eller basilikablad, använd sirapen inom en till två veckor.
 3. Eller frys in den för längre förvaring. En vanlig isbit från en bricka är ungefär ett vätska ounce (30 ml) (två amerikanska matskedar). Du kan hälla överbliven sirap i en bricka, frysa tills den är fast, och sedan överföra till en lufttät behållare som en zip-top fryspåse. Det är ett enkelt sätt att hålla vad som huvudsakligen är uppmätta doser av enkel sirap till hands. Du kan tina i kylen över natten, i rumstemperatur eller med en snabb centrifugering i mikrovågsugnen.

Föreslagna varianter

 • Rik enkel sirap:För ett mer koncentrerat sötningsmedel med en mer trögflytande konsistens, använd två delar socker till en del vatten.
 • Demerara sirap:Demerara socker är ett minimalt bearbetat socker som behåller en ljus bärnstensfärgad färg och en mer nyanserad smak med inslag av melass. Du kan använda den istället för vanligt strösocker för en rikare smaksatt enkel sirap. Turbinadosocker är liknande (men lite finare konsistens, lätt smaksatt och mindre klibbig). Du kan också använda det om du vill.

Blötande torra ingredienser

Det kan vara riktigt trevligt att dra te, torra kryddor och andra torra ingredienser i din enkla sirap för tårta eller drycker. Till sockret och vattnet kan du tillsätta ett par matskedar lösbladste (som Earl Grey), ett par trasiga kanelstänger, en halv vaniljgryta som delas upp med en kniv, några kryddnejlika eller stjärnanisskidor, torkad hibiskus blommor eller lavendel — you name it.

Låt ingredienserna dra i 24 timmar och sila sedan innan du använder sirapen. Dessa tillsatser förkortar inte hållbarheten för den enkla sirapen.

Blötande färska ingredienser

Du kan också använda färska ingredienser för att smaksätta din sirap. Prova en stor näve trasiga basilika- eller myntablad, en skivad jalapeño, skalet av en ekologisk citron, lime, apelsin eller grapefrukt borttagen från frukten med en grönsaksskalare, eller en kopp färska jordgubbar, blåbär, björnbär eller tranbär .

Låt ingredienserna dra i 24 timmar och sila sedan utan att trycka ner de fasta ämnena. Sirap gjord med dessa färska tillsatser bör användas inom en vecka eller så.

Innehåller extrakt

För den enklaste smaksättningen av alla kan du röra i lite av ditt favoritextrakt av god kvalitet. För mildare smaker som vanilj och apelsin, börja med ungefär en tesked extrakt per kopp enkel sirap och anpassa efter smak. För starkare extrakt som mandel, börja med ¼ tesked och arbeta därifrån. Extrakt förkortar inte sirapens hållbarhet.

Näringsinformation:

Serveringsstorlek:

1 matsked
Belopp per portion:Kalorier:48

Har du gjort det här receptet?

Vi vill gärna se! Tagga oss på Instagram på @umamgirl och använd hashtaggen #umamigirl. Vi delar med oss ​​av våra favoriter.

Sugen på mer?

Prenumerera på våre-postuppdateringaroch följ medInstagram,Pinterest,Facebook, ochYoutube.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated: 14/07/2023

Views: 6096

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.