50 roliga fakta om alpackor och deras ull | GreatNaturalAlpaca I Alpaca-ulltillbehör (2023)

Uppfödning av alpackor. Hur är de uppfostrade? Har alpackor dött ut? Hur stor är alpackabeståndet?

50 roliga fakta om alpackor och deras ull | GreatNaturalAlpaca I Alpaca-ulltillbehör (1)

1. Alpackor växer i sin befolkning

Det var bara ett halvt sekel tidigare;alpackorfanns i USA och fanns i djurparker. Men det var 1984 som en mindre grupp importörer tog med sig den första noggrant plockade alpackabesättningen till Kanada och staterna, och de sträckte sig över landsbygden. Enligt Alpaca Owners Association hade den nordamerikanska besättningen vuxit från ett par av alla som bor i djurparker och privata gårdar till mer än 250 000.

2. Alpackorna höjs högt över havet

Alpackorna är en kamelart som är släkt med laman och ligger närmast vicugnan. Den anländer från Anderna med en kedja av ett berg i Sydamerika som hålls i flockar över de platta gräsmarkerna, så högt som 4900 meter över havet.

3. Alpackor var nästan släckta på grund av den spanska invasionen

De spanska conquistadorerna invaderade Peru och Sydamerika under 1500-talet under sin jakt på Eldorado, Inkarikets gyllene stad. Dessa conquistadorer hade demolerat allt de hittade i Inkariket medan de lämnades med ruiner förutom staden Machu Picchu. De ligger högre upp i bergen; staden gömdes för spanjorerna och lämnades intakt, där staden återupptäcktes igen av Hiram Bingham, en amerikansk upptäcktsresande, 1911.

4. 90 % av alpackabönderna är kända som småbönderna

Småbönderna vallar mellan 10 och 150 alpackor. De använder äldre produktionstekniker, identiska med de som användes under Inkatiden, medan de ärligt talat inte är de mest effektiva. Fiberkvaliteten kan vara mer optimal på grund av bristen på rätt näring eller kunskap.

5. Alpackor är extremt produktiva djur

Tänk på att det krävs tre kashmirgetter för en enda tröja. Det skulle dock hjälpa om du alltid kom ihåg att blanda numret i fodralen till alpackorna. Samtidigt krävs det bara en enda alpacka för att skapa cirka tre tröjor. De som är mjukare och mjukare, jämfört med merinoullen, är alltid det bästa valet när det gäller kashmir.


Är alpackaull varmare? Vad är alpackaull känt för? Tänds alpackaull? Är alpackaull vattentät?

50 roliga fakta om alpackor och deras ull | GreatNaturalAlpaca I Alpaca-ulltillbehör (2)

6. Alpackaull är varmare än annan ull

Förvånande nog är alpackaull varmare än någon annan ull. Den extra värmen som alpackaullen ger är relaterad till mikrostrukturen hos den individuella alpackafibern. Det inre av alpackafibrerna består av mikroskopiska luftfickor, och luftfickorna i fibrerna fångar in luft, vilket förhindrar värmeförlust. Som ett resultat kommer strukturen att göra dem varmare än någon annan ull.

7. Alpakkaull är känd för sina allergivänliga egenskaper

Alpackafibrer består inte av något lanolin. Det är materialet på listan över vanliga sensibilisatorer som människor blir allergiska mot. Lanolin är det material som har försenat kontaktöverkänslighet. Därför finns det längre tider för en person att komma i kontakt med lanolin, som är mer benägna att få allergiska reaktioner. Bristen på lanolin i alpackafibrerna är mer benägna att göra dem allergivänliga jämfört med ull.

8. Fleece alpackan består av antibakteriella egenskaper

Om du är bekant med naturmaterial som fårull kan du säga, vänta. Men samtidigt är lanolin det grundämne som främst tillskrivs ullarnas anti-lukt och antibakteriella egenskaper. Därför, hur skulle det bli antibakteriellt när alpackaullen saknar det? Det beror på att alpackafleece består av ett annat protein som kallas keratin. Ett par studier visar att material som består av keratin har antibakteriella egenskaper. Men det är viktigt att hålla en extremt teoretisk anteckning.

9. Alpackafibrer är resistenta mot eld

Det är viktigt att notera att medan du talar om brandegenskaper eller något som har sin brandskyddsnivå, så nämner vi det inte som flamsäkert eller när det inte tar eld. Istället betyder det att den långsamt antänds jämfört med andra material. Dessutom påstod sig alpackaull ha ett par självsläckande egenskaper också. Men branden är tillräckligt liten och du kommer i huvudsak aldrig att släcka dess blygsamma eld med alpackaullen.

10. Du kan välja mellan 22 naturliga färger

Alpackor börjar i flera nyanser, från vitt och ljusgrå till rödsvart och brunt. Det finns cirka 22 naturliga basfärger att välja mellan, och du kan börja blanda de naturliga färgerna med de enorma möjligheterna. Alpackafibrerna fungerar tillfredsställande med färgämnet när du börjar tänka på varje nyans att välja på när du stickar.

50 roliga fakta om alpackor och deras ull | GreatNaturalAlpaca I Alpaca-ulltillbehör (3)

11. Alpaca-garnen har längre fibrer

Alpackaullen består av längre fibrer på mellan 10 och 20 centimeter. Det beror på hur det börjar spinna med garnet som är lättare på den tyngre sidan. De längre fibrerna gör garnet alpacka starkare, och silkeslen gör dem mjukare på huden samtidigt som den är blankare. Alpaca är mindre elastisk, och denplaggi alpackaull draperier är lite annorlunda från en stickad i fårull jämfört med fårull.

12. Alpackaull är resistent mot vatten

Fleece av alpacka är resistent mot vatten, och det är samma sak för fårfleece; men alpackans ull börjar transportera bort fukten. Alpackor kan dela denna kvalitet med merinofåret. Det gör dem bäst för att sticka plagg utomhus som mössor, tröjor ochsjalar. Det hjälper dig att hålla dig varmare och torr bättre än någon annan fiber.

13. Alpaca anses vara den kungliga fibern

Alpackauppfödarna var dedikerade till att generera den finaste kvalitetsullen under Inkariket. De åstadkommer detta genom att få ut 22 basfärger och 250 nyanser av garn ur alpackorna. Den består av högre kvalitet än vad vi får idag; medan det anses vara en finare sådan, var det de enda kungligheterna som fick börja bära alpackatygerna.

14. Alpacafibern skyddar dem från de nordöstra vintrarna

Anderna är den inhemska livsmiljön för alpackorna. Den anpassar dem till den tuffa miljön, medan alpackor har utvecklat en tjockare isolerande filt som består av flera fantastiska fibrer med mindre diametrar. Hårets skaft har ihåliga kärnor som fångar den isolerande luften.

15. Alpackafibrer bleknar inte eller blöder

Garnen av naturlig färg kommer aldrig att blekna eller blöda eftersom färgen är inneboende i strukturen av fibrerna. Alpacafibrerna tar färgämnena bra och innebär därför mindre blekning som förväntat. Både syntetiska och naturliga färgämnen fungerar bra om de sköts ordentligt och alpackaplaggen håller flera år utan några tecken på slitage.

50 roliga fakta om alpackor och deras ull | GreatNaturalAlpaca I Alpaca-ulltillbehör (4)

16. Ålder, kön och näringsnivå avgör fiberns diameter

I den mogna alpackan består fibrerna av större eller grövre mikronvärden. Hanarna har ibland högre mikronvärden än honorna, med nivån av komplett näring som signifikant påverkar fiberns diameter.

17. Alpakkaull och fibrer används för de handgjorda föremålen

De lyxiga, mjuka, gårdsuppfödda fleecesna görs till handgjorda, vackert färdigaalpackasjalar,strumpor,halsdukar, stövlar och fingerlösa vantar för presenter, högtider eller speciella tillfällen.

18. Alpackafibrer kommer från alpacka som kommer från Sydamerika

Alpackor lever i extrema klimat som hjälper dem att utveckla eftertraktade pälsar. Alpackorna klipps explicit under våren, vilket gör att de kan ha kortare hår under de varmare månaderna, och den råa fleeceen spunns, tovat, färgad eller vävd. Alpackor exporterades till olika länder över hela världen och bodde i USA, Australien och Europa, även om de är infödda i Peru.

19. Fibern i alpacka är mjuk

Alpackafibern har en mjukare, silkeslenare känsla samtidigt som den är varmare i fårull eftersom den inte har en liknande potential av kliande natur. Dessutom är alpackafibern mjukare naturligt vid beröring eftersom den består av flera mikrometer mindre i diameter som merinoullen som ger dem mjukhet.

20. Alpackaull används för att skapa stickade plagg

Alpackaull är favorit bland fiberentusiaster, medan alpackagarn är den fasta delen av handstickningsgemenskapen. Virkare och stickare skapar alpackakoftor, tröjor och strumpor. Det finns olika vikter på alpackagarnet, från lättvikts- eller fingering-garn till medium- eller kamgarnvikt till chunky vikt. Alpackagarnet är lättviktigt, eller ullalpackablandningsgarn som ger styrka och mjukhet till fibern den är spunnen med.

50 roliga fakta om alpackor och deras ull | GreatNaturalAlpaca I Alpaca-ulltillbehör (5)

21. Alpackafibrer är den bästa spinnfibern

Handspinnarna börjar gravitera alpackaullen, den bästa spinnfibern. Även om flera personer inte gör det, medan det kommer över flera vackra naturliga färger, färgas ljusare färger också. Men för att dö och spinna, tas skyddshåren, som är hårstrån från benen, bort eftersom de inte vänder sig eller håller färg. Den sätts ihop i huden när alpackan är färgad och spunnen medan hela garnets längd är organiserad i spolen.

22. Alpacafiber är bäst för tovning

Alpaca är den bästa fibern för tovning, vilket innebär att man kondenserar och mattar ihop trådarna och bildar filten. Tvål och varmt vatten används för att agitera fibrerna medan processen görs med en tvättmaskin.

23. Fibrer av alpacka anses vara en lyx

Alpaca är identisk med kashmir på grund av sin mjukhet, lyxiga känsla och fantastiska lätta vikt och värme. Men alpackafibrer anses vara lyxvaror, medan alpacka är lite mer prisvärd och tillgänglig än kashmir.

24. Förinkatiden använde alpackaullen

Chiribaya-folket var exempel på den civilisation som rituellt offrade lamorna och alpackorna samtidigt som de inkluderade dem i sina vävningar och gobelänger. Fostret av en alpacka upptäcktes under hus och viktiga byggnader. Det var ett offer till Moder Jord för att välsigna byggnaden ovanpå den.

25. Alpacaull var mjukare förr än nuförtiden

Ganska intressant, oavsett den fantastiska högkvalitativa fibern hos de mumifierade alpackorna som finns på gravplatserna, anses den vara de mest offrade alpackorna av lägre kvalitet än fibern som används för tygerna. Att erbjuda alpackorna till inkagudarna ansågs vara en av de betydelsefulla ritualerna.

50 roliga fakta om alpackor och deras ull | GreatNaturalAlpaca I Alpaca-ulltillbehör (6)

26. Alpakkaull är stretchig på grund av den elasticitet som bestäms av fjällen

Alpaca-fiberfjällen är slätare och kortare när de inte låses ihop. Resultaten är att 100 % alpackagarn tenderar att börja sträcka sig, till skillnad från ull, som inte krymper på plats när den tvättas. Funktionen gynnar avsevärt att virka eller sticka spetsen medan maskorna öppnas upp lätt och visar mönstret.

27. Alpackafibrer kan ge lyster till garnet

Du kan lägga till lyster till garnet genom att lägga till cirka 20 till 25 % bambu till alpackafibern, vilket förbättrar garnets utseende. Bambu lägger också till en behaglig ögondrapering till det sista plagget. Det är inte en bra blandning för tröjor; dock är de bäst för halsdukar och sjalar. Bambu orsakar också cross-dye-effekten eftersom cellulosafibern inte tar färgen starkt, eftersom alpackan är unik för garnets färg.

28. Alpaca Fiber har en magisk effekt

Alpakkahår är nästan den vackraste naturliga fibern som finns i världen. Det är mer känsligt än kashmir, mjukare bomull, slätare siden, andningsbar termisk stickning och varmare än gåsdun. Ändå låter det aldrig som något drömmande. Det är den näst starkaste animaliska fibern sedan mohair som är ullen ur en angoraget.

29. Inkafolket använde förgyllt alpackatyg i stället för valuta

Alpackorna tämjdes tillsammans med guanacos och lamor under den tiden. Lamor var domesticerade ättlingar till guanacon, och alpacka var en domesticerad ättling till den tidigare vicunan. Skillnaden är uppenbar för inkafolket eftersom de använder dem för sin fleece, även om lamor är flockdjur.

30. Alpakkaull liknar ditt hår

Liksom människohår fortsätter alpackaull att växa. Människor klipper lätt av sig när alpackaull växer tillräckligt länge, och det skadar inte alpackorna. Ullen används för att göra filtar, halsdukar och tröjor.

50 roliga fakta om alpackor och deras ull | GreatNaturalAlpaca I Alpaca-ulltillbehör (7)

31. 5 till 10 pund av fiber finnas producerat varje månad vid en vuxen alpacka

Alpackafibrerna börjar sälja från $2-$6 för varje uns av en råfiber till $10 eller mer för varje uns i det färdiga plagget. Därefter börjar fiberkonstnärer och handspinnarna köpa rå fleece. Därefter uppskattar virkningarna, vävarna och stickarna kvaliteten på de naturliga fibrerna genom att köpa alpackagarnet. Slutligen börjar fiberkooperativen samla in alpackafibrerna och bearbeta dem på uppdrag av producenterna.

32. Markhåren på alpackor är tjockare

Dessa är de långa raka hårstrån mellan underpälsen för att säkerställa att den fina pälsen inte blir en fråga. Därför bör du aldrig borsta en alpacka eftersom det skulle förstöra strukturen i underull. Markhåren är grövre än den fina underullen samtidigt som den är lätt att karda; men de är sorterade ut. Det sista resultatet av sorteringsprocessen kallas babyalpackan.

33. Alpacarock är den senaste fundamentala

Det är den sortens ull som inte kliar och börjar avvärja kylan med ren lyx till varje garderob. Du kanske provar den långa svängkappan eller den kortare cutaway-stilen, även om det finns något nytt och stilrent som tröjakappan. Om du föredrar rörelsefriheten, välj ponchoöverrocken. Det kommer att börja erbjuda en liknande mängd värme och nöje; det begränsar dock inte rörelsen.

34. Råvaran används för flera produkter

Men vad används alpackaullen till? Det finns enenorm variationav plagg som du kan börja köpa gjorda av denna typ av material, skapade främst för överkast, tröjor, mössor, handskar, mattor med mera. Dessa produkter sticker ut för att bli blanka och silkeslen även efter att de tvättats.

35. Alpackaull eller fiber är kända för sin naturliga elasticitet

Det kan krympa eller töjas även efter tvätt, vilket påverkar plaggets storlek. Det finns större chanser att skada alpackakläderna, så du riskerar dem inte eller vänder dig till professionella städare. Anta dessutom att ditt alpackaplagg består av ett foder. I så fall börjar det blekna och så småningom dyka ut från fållen och ärmarna för att tyget ska krympa.

50 roliga fakta om alpackor och deras ull | GreatNaturalAlpaca I Alpaca-ulltillbehör (8)

36. Fiber av alpackaull är mycket hållbara

Det betyder att du bara måste byta ut en del av plagget eftersom det kommer att hålla i flera år. Under ett par år kan du googla på några av de senaste artefakterna för alpackakläder som finns i Peru. Dessutom, vare sig du gillar dem eller inte, förmedlar de alpacka-ylleplaggen i Latinamerika genom fleragenerationerutan några tecken på slitage, även i flera decennier. Nämn slutligen produktens livscykel i konsumtionssamhället.

37. Alpackor lämnar ett mindre fotavtryck

Alpackor är tvåtåiga fötter som är mindre och har en mjukare paddel som inte skadar jorden på de dyrbara betesfälten. Framtänderna på alpackorna fungerar som en gräsklippare genom att bara klippa gräset istället för att slita av dem från marken med rötterna som fåren och getterna gör. Därför kan växten med den högre delen av sina stjälkar som äts fortsätta växa. Alpackorna är kameldjur som inte kräver vatten och gräs. Följaktligen behöver de mindre territorium för betesmarkerna; därför börjar mindre familjejordbruk växa.

38. Alpakkaull kräver mindre underhåll

Kärnisoleringen och mer raffinerade porer i alpackafibern resulterar i fleece som aldrig åldras eftersom det fungerar som ett hälsosammare naturligt glans. Dessutom är alpackornas trådar utformade för att bli resistenta mot vatten vilket leder till bättre motståndskraft mot fläckar. Kombinationen av dessa funktioner, och alpackafibrer, ger inte matta eller pillerresultat.

39. Alpakkaullen är naturligt antimikrobiell och luktbeständig

Frilufts- och sporttextilindustrin har observerat ett ökat intresse för antimikrobiella klädeprodukter från kunder som letar efter luktbeständiga och antimikrobiella kläder. Sektorn har huvudsakligen tagit itu med saker som efterfrågas genom att behandla tyger med kemikalier för att hämma tillväxten av bakterier. Det är mycket effektivt för att hjälpa till att undertrycka bakterier på kläderna på kort sikt. Men i flera fall försvinner dessa kemikalier med tiden medan klänningen tvättas och används, vilket resulterar i en fullständig förlust av antibakteriella egenskaper.

40. Alpacafiber är varmare och starkare

Alpacafibrer är tre gånger varmare än ull och sju gånger mer potenta. Det är en av de mest muskulösa naturfibrerna som finns. Alpakkafiber är mycket mjuk, som kashmir, och har slätare yttre nagelband som gör att denna fiber ser slätare ut. Det måste göras med den skalningsstruktur som finns i fiberskaftet. Ju längre avstånden som finns mellan skalorna är ljusare och jämnare. Det finns hullingar när fjäll förenar varandra längs stolpen, som inte sticker ut så långt som de andra fibrerna som finns närmare detta skaft. Det ger en fantastisk känsla till denna fiber.

50 roliga fakta om alpackor och deras ull | GreatNaturalAlpaca I Alpaca-ulltillbehör (9)

41. Alpacafiber är helt ihålig

Alpackafibern är ihålig, medan ullen endast består av luftfickor. Därför har alpackor mer betydande fördelar jämfört med ull på grund av de extra öppna ytorna som finns i fibern. Dessutom skapar den extra längden större termisk kapacitet, vilket tillåter varm luft att fylla textilierna och ger värme över deras yllemotsvarigheter.

42. Alpacafiber är fri från lanolin

Alpakkafiber innehåller inga naturliga oljor och är allergivänliga. Alpacafiber är sex gånger varmare än ull, tre gånger starkare än ull och lyxigare än sidenkashmir. Garnet staplar inte och motstår testningen. Fibern skapar kläder som är lätta och har höga isoleringsvärden.

43. Alpakkaull är mycket hållbar

Det produceras alpackagarn vilket är hållbart. Besättningarna kan beta över regioner där jordbruk inte längre är möjligt. Mjukare hovar är den typ av landskap, medan deras betesmetoder inte är alltför beskattade med sina massiva betesmarker.

44. Alpackor är mycket prisvärda

Alpakkaodlingar har börjat dyka upp som svampar efter sommarregnet över hela Centraleuropa och Nordamerika de senaste åren. Som ett resultat har alpackagarn nyligen blivit en av de mest prisvärda lyxfibrerna som finns tillgängliga för stickare. Men tyvärr ligger premien ofta bara inom intervallet 20 till 30 procent av personlig erfarenhet.

45. Alpaca visar måttligt bättre definition för sömmarna

Det är den perfekta idén för intensiva stickningsmönster som drar nytta av skarpa stygn. Briochesömmen och voluminösa sömmar är de varmaste och mest fantastiska alternativen.

50 roliga fakta om alpackor och deras ull | GreatNaturalAlpaca I Alpaca-ulltillbehör (10)

46. ​​Alpackor kan kännas, men pilling och avfall är ett problem

Maialpacalpaca producerar ganska enhetligheten hos häftklamrarna. Däremot kommer garnet av lägsta kvalitet att ha en massiv blandning av fiberlängder och de som beter sig annorlunda. Genom normalt slitage börjar de kortare fibrerna migrera ut ur vridningen och släpps. Processen är känd som fällning eller pålning. Samtidigt undviks det till viss del genom att lokalisera en pålitlig garnproducent.

47. Alpakkagarn kan töjas

Plaggen i alpackagarn kan lätt töjas ut efter det första bärandet. Därför är det enda sättet att ta reda på om det är en bra idé att sticka en tröja eller mössa med det specifika garnet att sticka den bra provbiten och tvätta den samtidigt som den blockeras hängande med mängden vikt.

48. Alpackor klipps under våren en gång om året

Efter klippningsprocessen grovrengörs fleecen och sorteras efter färg. Den torkade ullen kardas i denna process, medan de lösa alpackafibrerna kommer in i alpackafleesens stam med hjälp av en kardmaskin.

49. Alpacafiber kan transportera bort fukt

Tester som genomfördes visade att alpackor kunde transportera bort fukt från kroppen i det vävda och stickade tyget. Ull börjar absorbera cirka 50 % av kroppsvikten i vatten; men efter detta finns det en punkt av mättnad och svett som sitter bredvid huden, vilket ökar sannolikheten för blåsor och obehag.

50. Alpacafiber kommer från Huacaya och Suri

Huacaya producerar den mjukare, tätare, krispiga fibern som ser ut som en nallebjörn och är identisk med fårullen; dock känns det mjukare. Cirka 80 % av alpackorna i Amerika är Huacaya. Suri, som står för de återstående 20% av alpackafibern, är väldigt annorlunda. Suri-fiber är mjukare och silkeslenare, med längre pennliknande lås som liknar deadlocks utan tovig ull.

50 roliga fakta om alpackor och deras ull | GreatNaturalAlpaca I Alpaca-ulltillbehör (11)

Slutsats

Alpackor föds främst upp som husdjur eller för sin fleece. De är vänliga, rena och intelligenta djur som är tillgivna med sina människor. Dessutom har de några unika egenheter som gör dem till det perfekta komplementet till landet. De fakta jag delade idag om den modifierade idisslaren är roliga att göra!

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated: 26/10/2023

Views: 6142

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.